KS i dalje bez ministra zdravstva u vrijeme pandemije

Vijesti 20. aug 202018:45 > 18:54
N1

Deseta hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su trebali biti imenovani novi ministri u kantonalnoj vladi je prekinuta nakon čega je uslijedila 28. radna sjednica na čijem dnevnom redu je i Informacija nadležnih organa o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Predloženo je formiranje ekspertne vlade u Sarajevu, ukoliko aktuelna vlast ne može odgovoriti izazovu.

Prije redovne, održana je hitna sjednica na kojoj se sat vremena izgubilo na raspravu o nadležnosti Komisije za imenovanje i njenom radu.

“Kažite nam šta bi bilo da nije imao ruke na Komisiji za utvrđivanje prijedloga odluke koji Vam je danas u materijalima koje je on lično potpisao, molim Vas da nam to pojasnite radi prošlosti, a Boga mi mnogo više radi budućnosti”, rekao je zastupnik NiP-a Elmedin Konaković.

“Na imenovanje ovih ministara kao što u konkretnom slučaju smo rekli da dajemo saglasnost, mogli smo reći da ne dajemo i to uopće ne bi Skupštinu kantona da imenuje ova dva ministra ukoliko to želi”, rekao je Mahir Dević, zastupnik SDA.

Hitna sjednica prekinuta je na prijedlog poslanika Zvonka Marića iz SBB-a.

“Da ne bismo dalje raspravljali ja predlažem da u ovom trenutku prekinete sjednicu i da počnemo redovnu sjednicu i da čujemo ono što je u ovom trenutku od vitalnog značaja u Kantonu, a to je stanje zdravstva”, rekao je zastupnik SBB-a Zvonko Marić.

Uslijedio je početak 28. redovne sjednice i poslanička pitanja o putu pacijenta, o doniranoj i kupljenoj medicinskoj opremi i njenoj distribuciji, o izolatorijima, o stanju s brojem praznih posteljnih mjesta, o diskriminaciji pacijenata, broju umrlih od COVID-a i drugih bolesti, kao i o broju pacijenata koji su uspješno skinuti sa mehaničke respiracije. Nizala su se pitanja i problemi, otvoreni ili još više naglašane od početka pandemije koronavirusa.

“Situacija u kojoj se nalazimo nadilazi sve stranačke interese i svi to moramo posmatrati kao nadstranački cilj. Zato, ako nismo u stanju brzo kompletirati stranačku vladu, možda bismo trebali razmisliti o ekspertnoj vladi koja bi bila imenovana i djelovala dok traje korona i dok ne krene oporavak”, rekao je Aljoša Čampara, zastupnik SDA.

Drugi set pitanja odnosio se na segment obrazovanja i brojne nejasnoće poput odvijanja on-line nastave, obuke nastavnika, unificiranja platforme, usaglašavanje digitalnog plana, internet konekcije, listi čekanja za vrtiće, nastave za djecu sa posebnim potrebama.

“Zanima me na osnovu kojeg rizika su napravili procjenu manjega rizika djece od prvog do petog razreda , a većega rizika za sudjelovanje od petoga do devetoga, a između ostalog zanima me na osnovu kojih parametara su odlučili i za srednju školu”, rekao je Damir Marjanović, samostalni zastupnik.

“Stanje nije konfuzno” – demantira neke od zastupanika resorni ministar i tvrdi da imaju dobre povratne informacije od roditelja i direktora škola. Istovremeno, zdravstveno stanje ocjenjuje alarmantnim i ističe da je zdravlje djece na prvom mjestu, te najavljuje individualizaciju nastave.

“U ove dvije sedmice ćemo u saradnji sa školama vidjeti na terenu na koji način se nastava realizira pa ćemo onda biti u prilici da nakon prve dvije sedmice i donesemo indivudalne planove od škole do škole budući da su u svim školama različiti kapaciteti, broj djece i osoblja”, rekao je minsitar obrazovanja Anis Krivić.

U nastavku sjednice zastupnicima je pročitana detaljna Informacija Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa. Negodovanje zastupnika izazvala je činjenica da su materijal sa više od 100 strana dobili samo dan uoči sjednice, čime je dodatno povećana nesigurnost u zdravstveni sistem. Ono što jeste sigurno činjenica da ni danas Kanton Sarajevo nije dobio prvog čovjeka ili ženu na čelu Ministarstva zdravstva u vremenu kada je zdravlje nesumnjivo na prvom mjestu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad