Izmjene Izbornog zakona: Priča bez kraja

Vijesti 20. aug 202019:22 > 19:25
N1

Postizanje dogovora o izmjeni Izbornog zakona do kraja godine bilo bi ravno čudu, ocjenjuju analitičari, desetak dana pred početak pregovora SDA i HDZ-a, a sukladno političkom sporazumu kojeg su potpisale ove dvije stranke.

Vrijedi pokušati ali šanse nisu velike, izjavio je nedavno Bakir Izetbegović komentirajući početak pregovora sa HDZ-om ali i prebacio dio odgovornosti na DF i Savez za bolju budućnost, konkretnije lidere ovih stranaka.

“Ja sam spreman na kompromis koji su spremni prihvatiti koalicioni partneri SBB i DF, odnosno personalno Komšić i Radončić. Ako HDZ prihvati rješenja kojim će biti zadovoljne SDA, SBB, DF i lideri ovih stranaka, onda će to sigurno i javnost u BiH prihvatiti”, kazao je lider SDA u razgovoru za portal Radio Sarajevo.

No treba podsjetiti da je DF već u startu odbacila politički sporazum u kojem je navedeno da će se se izmjene Izbornog zakona bazirati na „legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju” konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda. Svoj stav su ponovili i u posljednjem saopćenju za javnost reagirajući ovaj put na podršku Andreja Plenkovića politici HDZ-a. Stavove HDZ-a ocjenili su suprotnim presudama Evropskog suda za ljudska prava i evropskim pravnim stečevinama. Time je potvrđeno ono što je Izetbegović nedavno izjavio, nisu velike šanse.

No, ako je vjerovati Draganu Čoviću modeli su davno predstavljeni, traži se alibi za zadržavanje postojaćeg stanja:

“Vrlo jednostavan model, kako osigurati da jedan od modela može biti da županije su izborne jedinice. I svaka županija kad se slaže broj glasova, slaže se kroz te kvote, koeficijente, kao što te koeficijente imamo u svim drugim tijelima kad biramo recimo Dom naroda kaže se, iz ove županije se bira toliko, iz ove toliko, sukladno popisu stanovištva i broju i strukturi stanovništva, jednog, drugog, trećeg.To je elektorsko glasanje u Americi.”, kazao je predsjednik HDZ BiH, uz opasku da su ti modeli davno predstavljeni SDA.

Podsjetimo da su u političkom sporazumu SDA i HDZ-a pod članom jedan navodi i opredljenost da se pronađe rješenje i za sve presude Europskog suda za ljudska pravau Strazburu, odnosno presude po predmetima Sejdić Finci, Ilijaz Pilav, Azra Zornić.

Dervo Sejdić i Jakob Finci se nisu mogli kandidovati za članove Predsjedništva BiH kao predstavnici nacionalnih manjina, Ilijaz Pilav jer je imao prebivalište u Republici Srpskoj, a Azra Zornić nije mogla u Dom naroda jer se nije se izjasnila kao pripadnica konstitutivnih naroda.

Bosna i Hercegovina u sva tri slučaja kriva pred Evropskim sudom za ljudska prava, a presude se i dalje ne provode.

Predsjednik HDZ BiH priznaje kao će na svom evropskom putu BiH implemnetirati presude, no da su za to nepohodne izmjene ustava za koje sada nema podrške. 

Milorad Dodik s druge strane dodaje, treba riješiti hrvatsko pitanje, no odredbe Ustava po njemu, nisu diskriminatorske

Tamo je rečeno da BiH čine, sastavljaju Bosnu i Hercegovinu, dva entiteta, tri konstitutivna naroda i građani, naravno. I da su primarno konstitutivni narodi kao svagdje primarno dobili ta prava političke reprezentativnosti. I ne mislim da su sretna te odluke za BiH koju je donio Međunarodni sud”, kaže Dodik. 

Pravni ekspret Vehid Šehić upozorava, pitanja se ne mogu elektivno rješavati, presude su pravno obavezujuće

“I ovo što je rekao ambasador SAD, ali to govori i Brisel, imate i odgovarajuće deklaracije, rezolucije, upravo upućuje da nosilac suvereniteta u BiH treba da bude građanin, pojedinac, a da se kroz striktnu primjenu svih preuzetih međunarodnih obaveza garantuje, nacionalna, religijska. svaka druga ravnopravnost.

Ili prevedeno, nemoguće je riješiti presude Ustavnog suda BiH na čemu insitira HDZ bez da se riješe presude Evropskog suda u Strazburu . I za jedno i za drugo, neophodne su izmjene ustava, Jedni će tražiti alibi, drugi selektivna rješenja, no dogovor je, kako ističe Šehić, iluzorno očekivati kako to nalaže rok u političkom sporazumu, do kraja godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad