Mario Nenadić za N1: Teško je bilo zamisliti gori scenario

Vijesti 21. aug 202013:30 > 13:45
N1

Kanton Sarajevo i dalje nema ministra zdravstva u jeku pandemije korona virusa. Da li je to najveći izazov Vlade KS? Kada će se desiti imenovanja, koji je plan B, koji su dodatni problemi u kantonu i da li će aktuelna vlada opstati - samo su neka od pitanja koja je u programu N1 odovorio Mario Nenadić, premijer.

On je i sam imao zdravstvenih problema, ali se vratio na posao. Za N1 je govorio o svom zdravstvenom stanju.

“Bolje sam nego prošle sedmice, umoran i iscrpljen, ali sam osposobljen za naporan rad. Danas je sedmi dan od zdravstvenog problema. Imali smo sjednice, brojne sastanke oko projekata i aktivnosti. Za one koje to zanima – bio sam iscrpljen, prenaporan period iza mene, doktori su dijagnosticirali lakši udar. Ima ožiljaka na snimcima, malo problema sa krvnim sudovima. Osjećam se osposobljenm za rad. Hvala svim građanima KS, predstavnicima institucija, medijima, koji su moj problem pratili na civiliziran i kolegijalan način”, kazao je u uvodu.

VEZANE VIJESTI

Pojasnio je i zašto se ranije vratio na posao iako su mu zdravstveni radnici rekli da ne bi trebao.

“Svi su me zvali i rekli da to nije pametno. Oni koji me znaju će potvrditi da sam ja odgovorna osoba. Moram priznati, to je pobijedilo. Ne mogu zamisliti da ležim u bolnici, a da se kanton bori sa problemima. Ja sam znao da ću brzo na posao. Nemam bolovanje u karijeri od 25 godina. Odgovoran sam, život jedne osobe, moje zdravstveno stanje nije vrijednije od zdravlja i života 400.000 građana Sarajeva. Tu sam”, poručio je.

Pandemija COVID-19 je najveći izazov KS u ovom momentu.

“Nažalost, jeste. Razlog je jednostavan, nema ništa vrijednije od života i zdravlja ljudi. Sve drugo se može nadoknaditi. Korona je ono što je ozvaničilo rad ove vlade za pet mjeseci koliko smo na vlasti.”

Upravo u jeku pandemije Kanton Sarajevo nema ministra zdravstva. Mario Nenadić je objasnio kada će biti izabran novi ministar ili ministrica, te šta će uraditi ako do toga ne dođe.

Najveći problem funkcionisanja KS

“To je najveći problem u funkcionisanju KS. Teško je bilo zamisliti gori scenario, da će u vrijeme proglašenog stanja nesreće, epidemije, da se može desiti nešto gore – nego da u takvom trenutku ostanemo bez ministra zdravstva”, kazao je i dodao:

“Došlo je do proceduralnih pitanja koja su nadam se privremeno zaustavili imenovanja. Očekujem da će se to početkom naredne sedmice desiti. Moramo dobiti ministra ili ministricu zdravstva i ministra ili ministricu za socijalni rad i izbjeglice. Ministar zdravstva mora biti imenovan čim prije. Nadam se da će se to desiti naredne sedmice, ako ne – imam dvije zakonske mogućnosti koje planiram iskoristiti. Ne može bez ministra. Tu se radi o operativnim pitanjima i najvažnijim strateškim pitanjima.”

Vršilac dužnosti te funkcije, ako se ne izabere redovnim putem, mora biti neko iz Vlade KS.

#related-news_0

“Tako kaže zakon. Ja se lomim između činjenice da svaki ministar ima svoju odgovornost. Najveća je u resoru zdravstva. Nije lako dodati još jedan resor nekome. Prema tome, ponavljam, neću da razmišljam da se može desiti da u ponedjeljak ili utorak nemamo imena ministara. Vjerujem da će se to desiti. Ako se ne desi, jednog od članova Vlade moram imenovati za tu funkciju”, poručio je Nenadić.

Amelu Mešić je SBB predložio kao nasljedicu ministrice Agić u Ministarstvu za rad, socijalna pitanja i izbjeglice. Međutim, u biografiji koja kruži mnogi su pronašli “neke probleme”, poput toga da je radila kao stjuardesa. Nenadić je sve to komentarisao.

“Ona je pored toga što je inžinjer saobraćaja, ona je relativno mlada osoba, radila je u privatnom sektoru. Ne znam da li je radila kao stjuardesa, ali radila je menadžerske pozicije u aviokompanijama. Njene reference govore o tome da dolazi iz privatnog sektora. Radila je odgovorne pozicije. Imala je svoju kompaniju. Bila je uspješna. Moramo se podsjetiti da smo i u prethodnim mandatima imali ministre bez iskustva. Ovdje se radi o inžinjeru, privatnom biznismenu. Neće biti problem da nastavi odgovorno raditi posao koji je radila ministrica Agić”, rekao je Nenadić za N1 u Danu uživo.

Pohvalio je i rad ministrice Agić tokom pandemije.

“Za šest posto povećana socijalna davanja u KS, intervenirala da su jednokratno dodjeljivana pomoć i podrška najugroženijim građanima. Unaprijedila je položaj NVO, u rješavanju gorućih problema određenih socijalnih kategorija. Prije par dana – incijativa za poseban program zapošljavanja dodatnog broja zdravstvenih radnika. Čitav niz projekata koji se odnose na rad udruženja sindikata i brojni projekti na Centru za socijalni rad”, kazao je.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

  Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad