Ružnić za N1: Granična policija više čuva granice Srbije i Hrvatske nego BiH

Vijesti 21. aug 202014:20 > 14:24
N1

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić kazao je za N1 kako je zabrinjavajuća činjenica što je Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH izjavio da će migrante slati van granica RS, naglasivši kako je još više zabrinjavajuće što svi ostali šute, pa i bošnjački član Predsjedništva BiH.

“To je sistemski organizovno upućivanje ilegalnih migranata prema ovom dijelu BiH. Granicu moramo čuvati na istoku ne na sjeverozapadu. Da se realizovalo ono što smo govorili na početku krize da smo spremni ne bi bilo ovako. Pokazali smo da smo slabi. Migranti svaki dan ileglano prelaze granicu, ilegalno borave ovdje i ilegalno ih vraćaju sa sjeverozapada. Oni ovdje ne žele ostati, oni žele, Evrpa želi, da budemo ovdje čekaonica za Evropu za migrante”, rekao je Ružnić.

Istakao je kako policijski službenici, zdravstveni radnici i svi iz USK koji su uključeni u borbu protiv migrantske krize, tri godine se bude i odlaze na spavanje s temom migranata.

Osvrnuo se i na situaciju u Miralu, gdje je pet migranata pozitivno na korona virus, ali ih je troje pobjeglo.

“To sve govori kako ne funkcionišu ti kampovi, nema kućnog reda i neke mjere. Odluke što je malo Vijeće ministara u martu donijelo, one se ne provode. Mi insistiramo da se Bira i Miral zatvore i migranti izmjeste van naseljenih mjesta”, rekao je Ružnić.

Komentirajući proteste građana u Velikoj Kladuši, kazao je kako građani imaju pravo na mirne proteste, ali da će učiniti sve da ne bude zakon ulice jer postoji država i njene institucije te se to mora poštovati.

“Mjere koje smo donijeli se već osjete i potrebno je učiniti par koraka – kadrovska popunjavanja, tehničke pripreme, uspostava punktova, priprema autobusa, blokiranje kampova, uspostava policijskih kontejnera itd. Te će mjere, nadam se, ubrzo uroditi plodom”, rekao je Ružnić.

Istakao je kako im je potrebno 48 sati da krenu u realizaciju i s odvraćanjem migranata s područja Unsko-sanskog kantona.

Zbog poziva pojedinih građana USK da “preuzmu stvari u svoje ruke”, Ružnić je rekao kako to neće dozvoliti, odnosno da Krajišnici neće dozvoliti da naruše tri godine merhameta i dostojanstva.

“Ali dosta je više. To je poruka evropskoj zajednici da ne možemo biti više nosioci migrantske krize Balkana i Evrope, morate nam pomoći. Morate poštovati dogovor iz Brisela da nema privatnih kampova”, rekao je Ružnić.

Komentirajući izjavu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da Granična policija BiH radi u interesu susjednih zemalja, kazao je kako je na prvom radnom sastanku s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem isto rekao da “GPBiH više čuva granicu Republike Hrvatske i Srbije nego BiH”.

“Na područje USK 2018. godine je došlo 24.000 migranata, u 2019. godini 49.000, a u ovoj godini 30.000. Neka mi kaže GP koliko je evidentirala ulazaka sa istočne granice. Hvalili su se da ih vraćaju, gdje? U Bihać i Veliku Kladušu. To je protivustavno djelovanje”, rekao je Ružnić.

Poručio je kako se nada da će u mjerama i potezima koje će učiniti Ministarstvo sigurnosti BiH da će doći do uspotave reda na tom polju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad