U TK nastava počinje za sve učenike, odluka za HNK iduće sedmice

Vijesti 21. aug 202014:49 > 15:00
N1

Školska godina 2020/2021 u Tuzlanskom kantonu počet će za sve učenike. Novina je ta da će biti organizovane grupe od po 16 učenika koji će ići na nastavu naizmjenično.

Kako je rekla ministrica obrazovanja TK Fahreta Brašnjić, odlučili su u škole vratiti i učenike razredne i predmetne nastave.

“Naš cilj je da djecu od I do IV razreda vratimo u školske klupe. Časovi će trajati po pola sata. Kada su u pitanju stariji razredi osnovne škole i učenici srednjih škola, njih ćemo dijeliti u grupe i ići ćemo s intenzivnom nastavom po 45 minuta. Odmor će biti svakih pola sata, što će se iskoristiti i za provjetravanje prostorija. Nastavnici su obavezni da putem platforme kontaktiraju učenike koji tu sedmicu ne idu u školu na način da će slati zadatke, zadaću i slično, a ne snimati videa”, kazala je Brašnjić.

Istakla je da je Vlada TK krajem juna transportovala školama dezinfekciona sredstva i da su nabavili i dodatne količine za značajan period. Za sve uposlenik osigurali su maske, a u saradnji s UINICEF-om dobili su i dodatne količine sapuna.

N1

Ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović kazao je kako će odluka o načinu odvijanja nastave u tom kantonu biit donesena naredne sedmice, a da školska godina počinje 7. septembra.

N1

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Anis Krivić kazao je kako je sretna jer je sastanak bio uspješan.

“Mi smo odabrali kombinovani model za koji mislimo da je u ovom trenutku najsigurniji i najkvalitetniji. Plan smo donijeli za prve dvije sedmice, nakon toga očekujemo druge dileme koje će se javiti i nalazit ćemo rješenja. Kada govorimo o smogu, to je standardni problem s kojim se sauočavamo u KS i siguran sam da ćemo ponuditi i tada kvalitetne mjere – sve što je uinteresu zdravlja djece. Sretan sam što donesene mjere epidemiološke i odabrani model nastave će se u potpunosti uklopiti u mjere koje su donesene na nivou FBiH”, zaključio je Krivić.

Svi ministri obrazovanja su saglasni u jednom – djeca koja imaju hronična oboljenja ili žive s osobama koje imaju hronična oboljenja, ne moraju pohađati nastavu u školskim objektima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad