Borenović: Sumnjičav sam prema Dodikovim inicijativama koje povezuju Kosovo i RS

Vijesti 21. aug 202015:32 > 15:37
PDP

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio da je jako skeptičan, oprezan i sumnjičav prema političkim inicijativama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kojima se dovode u vezu pregovori Beograda i Prištine sa statusom bh. entiteta Republika Srpska.

“Jako sam skeptičan, oprezan i sumnjičav prema Dodikovim političkim inicijativama i papirima, jer smo mnogo puta bili svjedoci njegovih pokušaja korištenja velikih političkih tema zbog kratkoročnih izbornih benefita, s ciljem skretanja pažnje sa velikih ekonomskih, socijalnih problema i nesposobnosti vlasti”, naveo je Borenović.

VEZANE VIJESTI

Kako je saopšteno iz PDP-a, predsjednik te stranke smatra da takve stvari “mogu da uslože i otežaju okolnosti u donošenju važnih budućih odluka”.

Borenović je ocijenio da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u najavljenim razgovorima s Prištinom imati odgovor koji je u najboljem interesu za Srbiju i njene građane.

“S velikim iskustvom i snažnom posvećenošću, uvjeren sam da će lider Srbije imati adekvatna rješenja i za ovaj veliki izazov u vezi sa Kosovom, kao jedno od najbitnijih unutrašnjih pitanja Srbije, u čemu ga podržavam i što sam mu lično prenio u današnjem telefonskom razgovoru”, rekao je on.

Borenović je dodao da je Republici Srpskoj jako važno to što Vučić stalno ističe punu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu, jasnu poziciju ovog entiteta, sa svim svojim ustavnim nadležnostima unutar BiH, bez miješanja u unutrašnje stranačke i političke odnose.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je izjavio da su vlasti RS-a Vučiću dostavile dokumente u kojima, kako je naveo, ukazuju na “antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH”. Dodik je rekao da su na taj način želeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova.

Dodik je naveo da je sa Vučićem, prilikom nedavne posjete predsjednika Srbije Banjaluci, razgovarao i o tome u kom je statusu sada Republika Srpska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad