Cvijanović: I RS je važno strateško nacionalno pitanje za Srbiju, ne samo Kosovo

Vijesti 21. aug 202015:44 > 15:55
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović (N1)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je kako će uskoro biti održan sastanak predstavnika tog bh. entiteta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dokumentu koji mu je uputio Milorad Dodik, a koji govori o "antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH".

Cvijanović je rekla kako taj dokument “pokazuje pravo stanje kada je u pitanju BiH i da zbog međunarodnopravnih obaveza koje ima, Srbija mora biti upoznata na koji način se kršio Dejton”.

“Naš dokument ne tretira pitanje Kosova već pitanje RS. Posmatrajući sitaciju u kontekstu značajnog, strateški važnog prioritetnog nacionalnog pitanja, a u okviru takvog nacionalnog pitanja za Srbiju je svakako RS, a ne samo Kosovo. Ako postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu, onda su ovo pitanja koja se trebaju gledati u paketu”, kazala je Cvijanović.

Podsjetimo, Dodik je kazao kako je su ovim dokumentom željeli da pokažu “da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima RS i Kosova.

“Dogovorili smo se da ćemo mi njima uputiti informaciju o antidejtonskim ponašanjima i statusu srpskog naroda u BiH, koju Vlada razmatra, smatrajući da Srbija, koja je izložena dijalogu sa međunarodnim faktorima u pogledu Kosova, apsolutno treba da vodi računa i o Republici Srpskoj”, rekao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

Cvijanović je u današnjem obraćanju komentirala i migrantsku krizu kazavšiu kako su stvari izmakle kontroli.

“Na svaki mogući način, koristeći sve što nam zakon dozovljava, mi ćemo štititi teritoriju RS. Ovdje neće biti nikakvih migrantskih centara jer nismo u stanju da to oganizujemo”, kazala je Cvijanović.

Pozvala je građane RS da budu oprezni i da se pridržavaju propisanih mjera u okviru borbe protiv korona virusa. Najavila je da će Vlada RS nastaviti pružati podršku privrednicima koji se suočavaju s posljedicama mjera donesenih u okviru borbe protiv pandemije, te poručila da neće biti smanjivanja plata u javnom sektoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad