Kako riješiti problem migranata u Bosni i Hercegovini?

Vijesti 21. aug 202017:25 > 18:26
N1

Niko u ovom trenutku od nadležnih ne može odgovoriti na pitanje kako riješiti problem migranata u Bosni i Hercegovini. No nekima je jasno što neće uraditi. Pa je tako Milorad Dodik ostao dosljedan u stavu kako ostanak migranata u entitetu Republika Srpska neće biti dopušten, ali će svima pomoći da pređu u USK unatoč odluci vlasti ovog kantona da im se ulazak zabrani.

Član Predsjedništva BiH Žejko Komšić smatra da je prisustvo migranata u RS-u direktna posljedica Dodikovog odbijanja da se na granici BiH sa Srbijom angažuju Oružane snage. “Srbija je naša matična država”, odgovara saopćenjem Dodik.

“Sve dok je to tako, i dok Dodik odbija da angažujemo OS BiH kako bi sprječili nelegalne ulaske migranata u BiH, i u oba njena entiteta, migranti koji se sada nalaze u entitetu RS tu treba i da ostanu”, jasan je Komšić.

“Oružane snage BiH ne mogu na granicu sa Srbijom, Srbija je naša matična zemlja. Srbi kao narod što se tiče Srbije imaju sasvim jasne emocije i odnos u tom pogledu. Što se tiče RS-a, Komšić ne vodi poslove u Republici Srpskoj”, poručuje Dodik.

U međuvremenu je reagirao i treći član, aktueni predsjedavajući Predsjedništva BiH koji je kazao kako je nedopustivo da entitetske vlasti vrše prihvat i prijevoz migranata u druge dijelove BiH te pozavo Vijeće ministara da napokon dostavi Plan aktivnosti za rješavanje migrantske krize, od EU zatražio izdašniju pomoć za rješavanje krize.

Posljednje događaje komentirala je i Željka Cvijanović označivši migrante sigurnosnom prijetnjom.

U USK ne mogu više čekati. Migrantima će biti biti zabranjen ulazak na teritorij ovog kantona. Ove mjere već se provode. Premijer USK posebno podvlači rad Granične policije.

Državni ministar sigurnosti danas nije želio komentirati izjave člana Predsjedništva iz RS-a. U ranijem razgovoru za N1 kazao je kako se pokušava povećati broj graničnih policijaca, ali i da očekuje stabilizaciju stanja.

Prema posljednjim informacijama 10.000 migranata se nalazi u USK. Njih 3.000 su u kampovima i mještajima, dok ih je 7.000 na ulicama i napuštenim objektima, nezvanične su procjene.. Većina njih se nalazi na području Bihaća i Velike Kladuše. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad