MUP USK u napuštenoj fabrici "Dimnjak" zatekao grupu migranata

Vijesti 22. aug 202016:00 > 16:00
Screenshot

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu prije nekoliko dana donijele su odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona. Međutim, i pored zabrane migranti još uvijek dolaze na ovaj prostor. Građani u nekoliko krajiških gradova organizovali su proteste povodom ove situacije.

Migrantska kriza u USK dovela je do ozbiljnih optužbi i novih napetosti u BiH. Prvo je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao da Granična policija BiH svjesno radi protiv interesa države, a za interes susjedne Srbije i Hrvatske – propuštajući migrante na istočnoj granici, a isto tako štiteći zapadnu granicu. Ove optužbe iz GP-a BiH su odbacili ustvrdivši da Fazlić nije kompetentan da govori, te dodajući da Granična policija radi sve što je u njenoj moći da spriječi ilegalni ulazak migranata.

Također, ova kriza dovela je do prepucavanja između entitetskih vlasti. Iz Federacije BiH tvrde kako vlasti Republike Srpske organizovano prebacuju migrante na područje USK. S druge strane predsjednica RS-a Željka Cvijanović ocjenjuje da se krivac za pogoršanje situacije sa migrantima treba tražiti u Sarajevu. Migratni su doveli do novih neslaganja i u državnom Predsjedništvu. Jedan od članova Milorad Dodik je još jednom ponovio kako neće dopustiti angažovanje Oružanih snaga BiH kako bi zaštitili granicu sa Srbijom.

Ekipa N1 televizije jučer je boravila u mjestu Prokop u blizini Bosanske Otoke. Ovdje, na samo kilometar razmaka nalaze se dva punkta – jedan MUP-a USK, a drugi MUP-a RS. Između se nalazi tzv. ničija zemlja gdje borave grupe migranata koji pokušavaju ući u Unsko-sanski kanton.

Pripadnici MUP-a USK svakodnevno pronalaze grupe migranata koje se krije po objektima, kao što je bio slučaj i napuštenoj fabrici u Velikoj Kladuši, u zgradi zvanoj “Dimnjak”.

Povodom situacije sa ilegalnim boravkom stranih državljana u USK, građani Bihaća su za 29. avgust najavili nove proteste koji će se održati u centru grada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad