Razgovori u Beogradu o antidejtonskom djelovanju i statusu RS-a?

Vijesti 22. aug 202019:03 > 19:16
Tanjug / Dimitrije Goll

Nakon što je Stranka demokratske akcije u svom saopćenju optužila Srbiju za nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu zbog "povezivanja statusa Kosova sa RS-om", a sve zbog dokumenta koji je u Beograd poslao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije optužbe iz SDA je nazvao neutemeljenim. Ponovo je reagirao i Dodik kazavši kako se u dokumentu nalaze zaključci Narodne skupštine RS i stavovi od ranije poznati javnosti.

Dokument o kojem će se razgovarati u Beogradu, nije nimalo ni naivan ni bezazlen. Baziran je na zaključima NSRS-a koji su potvrđeni i u februaru ove godine u kojima se traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, navodi navodno kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH od sudaca i visokih predstavnika, insistira na izvornom Daytonu.

Jedna izjava, podsjetimo, obilježila je tadašnju sjednicu:

“Goodbye BiH, welcome RSexit. RS i srpski narod, nema šanse u BiH”, poručio je tada s govornice Narodne skupštine Republike Srpske, član Predsjedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik.

Iako je NSRS svojim zaključkom obavezala da se prekine donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH dok se zaključci u cjelosti ne provedu, ovo je ubrzo prekršeno, i ostavljeno po strani.

Aleksandar Vučić dva puta je dokument pročitao. Kako je danas kazao neće ga komentirati do sastanka sa zvaničnicima iz Republike Srpske, no reagovao je na kritike iz SDA da uvezivanjem Republike Srpske i Kosova, Srbija nastavlja agresiju na BiH.

“Na silu pokušavaju od prijatelja da naprave neprijatelja, što je velika greška. I to rade već dugo vremena, a ne od jučer. Neću im biti neprijatelj šta god radili i kako god se ponašali i uvijek ću raditi na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima”, rekao je Vučić za Televiziju “Prva”.

On je naveo da Bošnjaci “nemaju pojma kakva će biti njegova reakcija u srijedu kada će na sastanak u Beograd doći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanovićeva i premijer Radovan Višković kako bi razgovarali o dokumentima koje su mu ranije dostavili”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je kako dokument o kojem će se razgovarati u srijedu ne tretira pitanje Kosova, ali…

“Naš dokument ne tretira pitanje Kosova već pitanje RS-a. Posmatrajući sitaciju u kontekstu značajnog, strateški važnog prioritetnog nacionalnog pitanja, a u okviru takvog nacionalnog pitanja za Srbiju je svakako RS, a ne samo Kosovo. Ako postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu, onda su ovo pitanja koja se trebaju gledati u paketu”.

SDA, a danas i Narod i pravda u saopćenjima za javnost optužile su Srbiju zbog “povezivanja statusa Kosova sa RS-om”, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, reagirajući na raniju izjavu Milorda Dodika kako se spornim dokumentom želi ukazati na “dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova”.

Koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlastima RS-a za SDA predstavlja nastavak agresije s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti, navedeno je u saopštenju ove stranke.

Iz stranke Narod i Pravda poručili su kako Srbiija nastavlja s politikom destabiliziranja svih svojih susjeda i da takvo nastojanje režima mora biti prepoznato i adekvatno sankcionirano.

Zašto ovakve ocjene, riječ je o politici Aleksandra Vučića koja nije definirana. Podsjetimo na raniju izjavu analitičarke Tanje Topić:
“Na jednoj strani imate zalaganje deklarativno teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hrecegovine, a s druge strane stojite rame uz rame sa onima koji propagiraju i ujedinjenje sa Srbijom”.

O dokumentu koji je Milorad Dodik uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi statusa RS-a i Kosova, Miro Lazović iz Pokreta socijalne pravde i demokratije kazao je kako je to njihova igra zbog najavljenog samita u Washingtonu, da se povlači status ovog entiteta da se stavi u isti koš sa Kosovom što je non sense.

“Dodik u kontinuiteti podriva institucije BiH. Mislim da bi konačno bilo vrijeme da se Tužilaštvo BiH oglasi i počne raditi svoj posao. Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma, ona je samo potpisnim čime je preuzela odgovornost za dešavanja u ratu i da se neće miješati u unturašnje stvari BiH. Amerika ga je napravila i nikakvo Dodikovo pismo neće nasekirati američku administraciju”, zaključio je Lazović.

Reagovao je i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a kazavši kako je važno što Vučić “ističe punu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu bez miješanja u naše unutrašnje stranačke i političke odnose u BiH”. Dodao je i da je Milorad Dodik sklon da “velike političke teme” koristi za skretanje pažnje sa ekonomskih i socijalnih problema u Republici Srpskoj, a bliže nam se izbori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad