Dodik: Razgovarat ću sa Čovićem, pokušat ću nametnuti ovu temu i Milanoviću

Vijesti 22. aug 202021:14 > 21:15
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da u dokumentu koji je dostavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nema nikakvih skrivenih namjera, već je to "činjenično formalna situacija koja je veoma poznata svakome ko hoće da je vidi".

On je rekao da u dokumentu nema ništa novo, već je riječ o zvaničnim stavovima bh. entiteta Republika Srpska, “antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH”.

VEZANE VIJESTI

Dodik u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske ističe da će ovu temu pokušati da nametne i predsjedniku Hrvatske, jer je i ona potpisnica Dejtonskog sporazuma.

“U tom pogledu ću razgovarati sa Draganom Čovićem kako bi napravili integralni dio prikaza koji govori o tome na koji način su visoki predstavnik u BiH i Ustavni sud BiH kršili nadležnosti koje imamo po Ustavu BiH. O tome ćemo obavijestiti sve zemlje, a ne samo potpisnice Daytona”, kaže Dodik.

On kaže da je u dokumentu koji je dostavljen predsjedniku Srbije ukazano da je visoki predstavnik u kontinuitetu otimao ovlaštenja od entiteta, vršio politički pritisak i svaku vrstu drugog pritiska, eliminisao ljude iz političkog života, neke zatvarao i mnogo šta drugo da bi dobio mogućnost da lažno prenosi nadležnosti.

Dodik je istakao da su “bonska ovlaštenja potpuna prevara međunarodne zajednice, odnosno međunarodno blefiranje koje je dovelo do toga da visoki predstavnik u jednoj zastrašenoj atmosferi koja je vladala među tadašnjom elitom, promijeni određene elemente Dejtonskog sporazuma, a bio je dužan da poštuje Dayton”.

“Visoki predstavnik je bio dužan da poštuje Dayton, a to nije radio i o tome pišemo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, rekao je Dodik i dodao da je to bila i jedna kontinuirana politika tadašnje američke administracije i Brisela, koji su htjeli da oskrnave Republiku Srpsku do te mjere da ne može da funkcioniše i da učine neku “centralizaciju na nivou BiH”.

Dodik ističe da sa druge strane ti isti iz Brisela i Vašingtona na Kosovu rade sasvim suprotno proteklih 20 godina – “skrnave Srbiju, oduzimaju joj teritoriju Kosova, ne poštujući pri tome međunarodno pravo”.

On je rekao da se predstavnici Zapada po potrebi pozivaju na poštovanje “duha Dejtonskog sporazuma”, pa je i on sam, kako je rekao, kažnjen sankcijama od Amerikanaca zbog nepoštovanja tog duha, iako se zalaže za slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad