Žene Kruščice prije tri godine svojim tijelima odbranile rijeku

Vijesti 24. aug 202012:43 > 13:17
N1

Žene Kruščice izvele su danas performans kojim su obilježile treću godišnjicu odbrane rijeke Kruščice u Vitezu od izgradnje minihidroelektrane. Istakle su kako su svojim tijelima 500 dana branile rijeku, platile su visoku kaznu, sudilo im se, ali bi opet sve ponovile.

“Borba još uvijek traje, sudski procesi se odvijaju. Ovo je treća godišnjica kako su hrabre žene Kruščice stale i jasno rekle stop izgradnji mini hidroelektrane na rijeci. Pridružili su nam se i muškarci. Lokalni učitelj je preko Facebooka obavještavao javnost šta se dešavalo i kanilo napraviti na ovoj rijeci. Ljudi su se spontano okupljali, pripremljena je peticija i tako je počelo”, rekla je Maida Bilal, predsjednica Udruženja “Bistro”.

Ističe kako su “branile pravo na život, pravo na vodu, svoju čast, svoje porodice i buduća pokoljenja koja će doći i ostati živjeti tu.

“Mi mještani Kruščice želimo ostati živjeti ovdje. Snimci onoga što se dešavalo 24.9. obišli su svijet. Svojim tijelima smo zaštitili Kruščicu, privedeni smo u PS Vitez i kada su nas pitali gdje ćemo poslije kada nas puste, rekli smo da nećemo kući da idemo čuvati rijeku. Kada su na policajci pitali za ime i prezime mještani su govorili ‘Ja sam rijeka’. U svom tom periodu 22 žene i jedan muškarac završili su na sudu. Sud je donio presudu i žene i taj muškarac su oslobođeni krivnje. Od tada do danas nismo dobili niti izvinjenje niti bilo kakav vid poštivanja ili obraćanja od nadležnih na svim nivoima”, kazala je Bilal.

Dodala je kako se nada da će inicijativa da 23.9. bude proglašne Danom rijeka u FBiH biti usvojena i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Nadam se da će naša vlast vidjeti probleme koji se dešavaju na našim rijekama i da će usvojti tu deklaraciju imajući na umu ljude koji žive tu”, kazala je poručivši kako “ne mogu davati naša prirodna bogatstva bez saglasnosti stanovnika koji žive tu”.

Za svoju borbu platili su mnogo novčanih kazni, a u prikupljanju novca za najveću od 10.000 KM pomogla su im razna eko udruženja i građani. Poručili su da ne odustaju. Sada su pokrenuli građansku inicijativu za zaštitu Kruščice kojom od Vijeća i nadležnih traže da u prostornom planu budu brisane mini hidroelektrane s rijeke Kruščice.

“Pozivamo sve građane Viteza da nam i dalje budu podrška i potpišu tu inicijativu”, poručile su hrabre žene Kruščice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad