Migrantska kriza: Cikotićeve izjave na meti kritika

Vijesti 24. aug 202017:55 > 19:15
FENA/Almir Razić

Na meti kritika i danas su nedavne izjave ministra bezbjednosti BiH tokom gostovanja na FACE TV. Državni ministar za N1 navodi da nema namjeru komentarisati svoj intervju, a ni reakcije drugih. No, jedna je Cikotićeva izjava posebno ponukala predsjednika SBB-a da kolegama iz SDA uputi poruku kako u Kantonu Sarajevo neće biti izbora dva nova ministra.

Iz SDA traže, da se hitno pokrenu aktivnosti na zaštiti istočne granice BiH, uz angažovanje nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, koji bi na istočnoj granici i migrantskim rutama, trebalo da postave inžinjerijske zapreke.

Izjava ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine – o tome da je čuo mnoge “zanimljive i seksi ideje” o vraćanju migranata iz BiH u zemlje porijekla i dalje izaziva reakcije. Selmo Cikotić za N1 navodi da nema namjeru komentarisati sadržaj i kontekst izjava koje su u žiži kritika.

“Ne namjeravam komentarisati svoj intervju, a izjave drugih još manje. Kada budem imao novih završenih aktivnosti, upoznat ću vas”, poručio je Cikotić.

Na osudu je naišla i Cikotićeva konstatacija da zbog prisustva značajnog broja migranata država bilježi povećanu potrošnju u doba redukovanog turizma. Nakon ove izjave predsjednik SBB-a BiH kolegama iz SDA je najavio izostanak podrške novim ministrima u Vladi Kantona Sarajevo.

“Gospodin Cikotić je reako da su oni dobrodošli i da pomažu bh. turizmu. Nema potreba da vam objašnjavam – da li SBB nakon ovoga treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima. U Kantonu Sarajevo nakon ovoga što se dogodilo, nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti sa tom Vladom – razmislićemo”, izjavio je Fahrudin Radončić.

Podsjetimo da je predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio stranku iz koje dolazi Cikotić – SDA – da želi zadržati migrante u Bosni i Hercegovini.

“To je njima rekao Fahro Radončić da oni to upravo rade. Oni ovdje organizovano dovode migrante i hoće da naprave u Republici Srpskoj dva – tri punkta, da se oni tu lociraju i da budu tu sabirni centri koji bi eksplodirali u nekom vremenu i vršili prtisak na Republiku Srpsku. To je podmukla politika Sarajeva koje to čini”, rekao je Dodik 22.8.2020.

Gospodin Dodik često ima “umjetničke izlete” – odgovorio mu je bivši ministar bezbjednosti. Radončić je ponovio da i Republika Srpska treba preuzeti dio odgovornosti otvaranjem jednog ili dva migrantska centra. Iznio je i svoj prijedlog upravljanja krizom.

“Šatorska naselja kao u Turskoj sa potpuno zatvorenim režimom da nijedan ilegalni migrant ne smije da bude na ulici i da maltretira naše stanovništvo. Da te šatore uz pomoć međunarodnih institucija držimo apsolutno izvan gradova, a te ljude u šatorima jer stalno ponavljam – u pitanju su ilegalci, ljudi bez identiteta. Time bismo smanjili i naše međuetitetske i unutarbošnjačke tenzije”, oihasbn

Iz SDA stiže podrška planu ministra Cikotića za upravljanje migrantskom krizom. Naglašavaju da BiH neće i ne smije postati poligon za dugotrajno zadržavanje migranata, traže upravljanje krizom iz jednog centra – sa državnog nivoa, jačanje kapaciteta Granične policije, te da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad