Runić za N1: Veza između italijanskog otpada u BiH i rasta broja zaraženih

Vijesti 24. aug 202017:56 > 18:02
Anadolija

Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, kazala je danas za N1 da ima informaciju da se italijanska policija uključila u rješavanje slučaja odlaganja otpada na prostor ove bosanskohercegovačke opštine. Ona je također komentarisala i navode o vezi otpada s povećanim brojem zaraženih korona virusom u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ona je u razgovoru za N1 kazala da je period od uvoza otpada – agonija za stanovnike Drvara.

‘Drvar je u fokusu već 55 dana, ja to zovem agonijom — otkako smo saznali da je otpad uvezen na područje naše opštine. Uspjeli smo da zaustavimo uvoz, a tih 300 i nešto koje su uvezene da se uklone s naše opštine – do danas nije urađeno ništa”, rekla je gošća N1.

Federalna inspekcija je u ovom sluičaju kupila mjesec dana, dodala je.

N1

‘Saznala sam do rješenje nije ni uručeno onima kojima je trebalo. Ovih 55 dana se kupuje vrijeme, Federalna inspekcija je bila na terenu, ali ono što mi s lokalnog nivoa radimo jeste da vodimo jednu administrativnu borbu. Sačekali smo ovaj rok. Vidjećemo koji su dalji pravni postupci. Pritisak građana postoji i određena vrsta panike. Počeo se naglo javljati i broj zaraženih korona virusom. Među građanima vlada i dalje panika, pa se indirektno vežu dva podatka. Šta je tačno i šta nije tačno, nisam mjerodavna da sudim. Smatram da se u Tužilaštvu kriju mnogi odgovori na mnoga pitanja”, naglasila je ona.

‘Ja većinu informaciju dobijam prvo iz medije pa oddna dio tih informaciaj dobinem službeno. U jednom od dopisa od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, napisano je da je u ovom slučaju informisana policija u Italiji”, dodala je ona.

Podsjećamo, veliku pažnju javnost prije nešto manje od dva mjeseca privukla je informacija o uvozu velike količine otpada na prostor opštine Drvar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad