Kako vjerovati Srbiji?

Vijesti 24. aug 202019:55 > 20:09
Tanjug

Zašto SDA smatra da su izjave Aleksandra Vučića o prijateljskim odnosima dvije zemlje isključivo deklarativne, da Srbija nastavlja agresiju na BiH kako su nedavno podvukli u svom saopćenju. Predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik ove stranke Šefik Džaferović odgovara:

“Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa susjedima, između ostalog i sa Republikom Srbijom. I to nije dovoljno izjaviti, to treba svakodnevno pokazivati svojim postupcima.

Kada gospodin Dodik otvoreno prijeti secesijom u prisustvu gospodina Vučića onda bi dobronamjeran gest onog ko želi dobre odnose sa BiH i Bošnjacima, da to ospori. Mi vidimo samo šutnju i s pravom sumnjamo da su to dogovorene stvari u jednoj političkoj igri. Kada se stalno tolerišu Dodikove secesionističke izjave, kada se stalano toleriše napad na institucije BiH, kada se bh. entitet, Republika Srpka stavlja u strategiju sigurnosne i odbrambene politike Srbije, kada se štite presuđeni ratni zločinci koji su pobjegli u Srbiju iz BiH kad se montiraju optužnice za branioce BiH, to pokazuje da izjave gdina Vučića nisu onakve kakvim on želi da ih prikažu.”

PROČITAJTE JOŠ

Predsjedavajući bh. Predsjedništva zatražio je od Aleksandra Vučića da ne dopusti uvezivanje pitanja Kosova i BiH, u cilju dobrih odnosa ove dvije države.

“Radi se o smišljenom pokušaju da ovo pitanje poveže uoči pregovora Kosova i Srbije u Vašingtonu. To je izuzetno opasno i vodi kompletan region u destabilizaciju”, upozorio je Džaferović.

Prije dva dana objavili smo kako dokument o kojem će se razgovarati u Beogradu, baziran je na zaključima NSRS-a koji su potvrđeni i u februaru ove godine u kojima se traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, navodi kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH od sudaca i visokih predstavnika, insistira na izvornom Daytonu.

Poziva se NSRS da pristupi donošenju novog Ustava RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, osporavaju Zakon o odbrani BiH, Zakon o indirektnom oporezivanju BiH, te Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Rečenica koja se najviše prenosila sa sporne sjednice bila je ona Dodikova:

“Goodbye BiH, welcome RSexit. RS i srpski narod, nema šanse u BiH”, poručio je tada s govornice Narodne skupštine Republike Srpske, član Predsjedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik.

Iako je NSRS svojim zaključkom obavezala da se prekine donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH dok se zaključci u cjelosti ne provedu, ovo je ubrzo prekršeno, i ostavljeno po strani.

Dokument bi trebao prema Dodiku pokazati dvostruke aršine međunarodne zajednice kada su u pitanju Kosovo i RS. Predsjednica RS-a bila je direktnija. Uoči pregovora u Wasingtonu ako se ukaže prilika u paketu zajedno Kosovo i RS.

“Naš dokument ne tretira pitanje Kosova već pitanje RS-a. Posmatrajući sitaciju u kontekstu značajnog, strateški važnog prioritetnog nacionalnog pitanja, a u okviru takvog nacionalnog pitanja za Srbiju je svakako RS, a ne samo Kosovo. Ako postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu, onda su ovo pitanja koja se trebaju gledati u paketu”, izjavila je Željka Cvijanović.

Na brojne reakcije iz BiH Milorad Dodik je kazao kako je riječ o zaključcma koji su opće pozanati i nisu nista novo i da će o njima upozanti i SDA, ali i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, odnosno Dragana Čovića lidera HDZ BiH.

S dokumentom Željko Komšić, Dodikov kolega u Predsjedništvu nije upoznat, no u pisanoj izjavi navodi:

“Meni su, kao i većini građana BiH, i bez dokumenta jasna osnovna načela Dodikove separtističke politike. Ta politika ponovo traži sagovornika za podjelu države Bosne i Hercegovine, kao što vidimo u Republici Hrvatskoj i politikama koje u BiH nastoje da ožive zločinačku paratvorevinu, tzv. Herce- Bosnu. Nadam se da u Zagrebu Dodik i velikosrpska politika neće pronaći tog sagovornika.”

#related-news_0

Reagovala je i opozicija u RS. U PDP-u su kazali kako je važno što Vučić “ističe punu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu bez miješanja u naše unutrašnje stranačke i političke odnose u BiH”. Mirko Šarović lider SDS-a naglasio da iza svega stoji izborna godina i pokušaj da se sakriju ekonomski problemi:

“Otvarati pitanje Kosova i RS je suludo i pokušaj raspakiranja Dejtona gdje RS ulazi u potpunu neizvjesnost. Ne znam zašto je to potrebno. Ne vjerujem da bi to Vučić i prihvatio. Dugo će i pitanje Kosova biti na stolu i neće se uskoro riješiti skorim razgovorima u Vašingtonu. To valjanje RS u blatu Kosova mislim da je to velika avantura. Uostalom mi i ne znamo šta se nalazi u tom dokumentu, to je velika misterija. Ne vidim ni potrebu da se to pitanje aktuelizuje preko predsjednika Srbije koji ima i previše svojih problema oko Kosova.”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dva puta je sporni dokument pročitao. O njegovom sadržaju nije želio govoriti, do sastanka sa zvaničnicima iz Republike Srpske. Ipak reagovao je na kritike iz SDA da uvezivanjem Republike Srpske i Kosova, Srbija nastavlja agresiju na BiH kazavši kako Bošnjaci “nemaju pojma kakva će biti njegova reakcija u srijedu, ali i da na silu od prijatelja ne treba praviti neprijatelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad