Alen Šeranić: Jasna zaduženja za postupanja u školama

Vijesti 24. aug 202022:53 > 22:55
RTRS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da su direktori osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj dobili jasna zaduženja za postupanje u datom trenutku i u saradnji sa domovima zdravlja, te naglasio da se od 1. septembra vraća sto odsto kapacitet domova zdravlja, što znači da će primarna zdravstvena zaštita biti spremna za početak školske godine.

Šeranić je naglasio da će to omogućiti bolji nadzor nad onima koji pokažu bilo kakve simptome novog virusa.

On je naveo da će mnogo toga biti rješavano u hodu, da će svaka situacija biti rješavana pojedinačno bilo da je riječ o eventualnoj zarazi u samom razredu ili školi.

“Početak nove školske godine zavisiće od nas samih, od stanja u samoj lokalnoj zajednici”, napomenuo je Šeranić.

On je istakao da je Institut za javno zdravstvo dobio jasne preporuke kako da epidemiološki prate situaciju, usredsređujući se na broj zaraženih u lokalnim zajednicama.

“Posljednja dva mjeseca epidemiološka situacija jeste nepovoljna. Ali ono čime smo se rukovodili pri odluci o početku nastave jesu preporuke evropskih i svjetskih centara, među kojima je Evropski centar za kontrolu bolesti, prema kojima je gotovo neznatan broj djece u Evropi koja su se zarazila virusom korona u okviru same škole”, rekao je Šeranić večeras za RTRS i dodao da je evidentno da su se djeca inficirala u porodičnim klasterima i tako donosila virus u školu.

On je napomenuo da djeca nikako ne bi smjela da idu u školu sa temperaturom iznad 37 stepeni, već da u tom slučaju treba da se jave nadležnom ljekaru.

Kada je riječ o mogućnosti da usljed virusa korona budu zatvarane škole, Šeranić je naveo da se ne može govoriti o apsolutnoj situaciji, te da će u tom smislu biti potrebno uzeti u obzir mnogo toga.

“Pratićemo situaciju. Možda će časovi biti produženi na 45 minuta 1. decembra, ali se to mora procjenjivati. Ovo je novo i za kolege u obrazovnom sistemu”, rekao je Šeranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad