Mašić za N1: Vlada KS će definitivno pasti do kraja ove godine

Vijesti 25. aug 202008:28 > 08:55
N1

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić oštro je kritikovao Vladu FBiH kazavši da za skoro pola godine koliko traje pandemija koronavirusa nije uradila ništa da pomogne građanima. Kazao je i to kako će do kraja godine Vlada Kantona Sarajevo pasti jer skupštinske većine više nema.

“Federacija BiH, pogotovo Vlada FBiH se nije snašla. Posljednji smo, geografski gledano, u regiji reagovali kada su u pitanju bilo kakve mjere. Stanje nesreće proglašeno je 16. marta, a u Parlametnu FBiH je prvi korona zakon usvojen tek nakon 45 dana. Podsjetit ću vas da smo mi, kao opozicija i samo SDP imali 25 amandmana na zakon koji je imao 18 članova, a druge kolege još 25. Vlada je sve odbila, tada smo ukazivali da će takav zakon biti teško implementirati. Mi smo skoro u septembru, a oni tek sada privrednim subjektima uplaćuju plaće i doprinose za maj i juni. Sve ovo vrijeme ljudi nisu mogli da ovjeravaju zdravstvene knjižice, a oni koji su trebali u penziju nisu mogli otići”, rekao je Mašić u Novom danu.

Podsjetio je kako je SDP 17. jula uputio Korona 2 zakon gdje su tražili “popravke korona 1 zakona jer su vidjeli da Vlada ništa ne radi”.

“Nama nisu dozvolili na sjednici Parlamenta da to pokrenemo s objašnjenjem da se nisu ostvarili poslovnički uvjeti jer se vlada nije izjasnila. Zar jednoj vladi treba 40 dana da se očituje o izmjenama i dopunama već važećeg zakona? Tražili smo da se produži subvencioniranje plata, da se uvede jednokratna naknada za sve one koji su dugrotrajno nezaposleni u iznosu od po 200 KM, da se produži moratorij na kredite za fizička lica i privredne subjekte i subvencioniranje kamata. Izračunali smo da bi ovo sve zajdno koštalo oko 260 miliona KM i iz fonda bi ostalo 200 i nešto miliona”, rekao je Mašić dodavši kako postoji odsustvo odgovornosti koje zabrinjava.

Komentirajući situaciju u Kantonu Sarajevo, kazao je kako “bilo za očekivati da će se Vlada koja se okupila oko ničega, nije imala niti jedan programski dokument, raspasti”.

“Kada brod tone miševi prvi bježe s njega. Imali smo odmah ostavke ministra zdravstva i rada, premijer je nažalost zbog pritisaka kojima je bio izložen završio na Kliničkom centru. Ova Vlada od samog početka i koalicija Petak 13 koja se okupila samo kako bi se srušila prethodnu veoma uspješnu vladu, je od samog početka bila osuđena na propast. Nažalost izgubili smo investicioni ciklus koji je bio pokrenut u svim segmentima i zamah koji smo imali na čelu s premijerom Edinom Fortom. Oni neće opstati”, kazao je Mašić.

Istakao je da “skupštinska većina ne postoji i da će se u narednim sedmicama iskristalisati na način te da ova vlada morati pasti”.

“To će se desiti do kraja ove godine i najčasnije bi bilo da podnesu ostavke jer se muče i pate i ne mogu odgovoriti ovim izazovima. Premijer Nenadić je divna osoba ali nema kapaciteta ni ljude da upravljaju ovom krizom, a građani KS nemaju vremena da čekaju. Postoje informacije da je premijer tražio da bude razrješen”, kazao je Mašić.

Govoreći o migrantskoj krizi kazao je kako smo “doživjeli kapitulaciju državne vlasti misleći na potpuni izostanak odgovornosti i nadležnosti koje država ima”.

“Sigurnosna politika i granice su nadležnost države. Zbog čega koalicioni partneri tolerišu jedno potpuno neprilično ponašanje Milorada Dosika, SNSD-a i vlasti u RS-u. Ponašaju se kao da ih se ne tiče taj problem iako teritorijalno gledano migranti ulaze prvo na teritoriju manjeg bh. entiteta pa tek prelaze u FBiH. Nelogično je da tri kantona, tri sredine – Sarajevo, Tuzla i Bihać, snose teret migrantske krize, a državni nivo spava. Oni nisu turisti već nelegalno borave na teritoriji BiH. Mi u Predsjedništvu imamo dva probosanska člana i vrijeme je da se probude”, zaključio je Mašić.

Pogledajte video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad