Džaferović za N1: RS može postojati u BiH ili ne postojati

Vijesti 25. aug 202013:18 > 13:45
N1

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je za N1 da Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet uz poruku ''da dobro povedu računa o tome''.

Govoreći o navodima da će tokom pregovorima Srbije i Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, govora biti i o statusu Republike Srpske, gost N1 je naglasio da se radi o ”smišljenom pokušaju”.

”Radi se o smišljenom pokušaju da se poveže Bosna i Hercegovina i status bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska s budućim pregovorima Srbije i Kosova koji trebaju da se dese 2. septembra. I odmah da kažem da je to uzaludan posao i to se nikada neće dogoditi. RS i Kosovo nemaju ništa zajedničiko, jedno što je zajedničko je to što je Miloševićev režim i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu izvršio masovne zločime. Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet, neka dobro povedu računa o tome. Svako povezivanje BiH sa pregovorima Srbije i Kosova vodi kompletan region u destabilizaciju”, ispričao je Džaferović u razgovoru s Tinom Jelin Dizdar.

Potom je rekao da Srbija treba na djelu dokazati prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini. Istakao je da ne postoji nikakva poveznica između BiH s pregovorima Srbije i Kosova.

To su odvojene stvari. Oni vole da kažu da su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je učesnica u ratu u BiH, ona je vršila agresiju i zbog toga je potpisnica. Obaveza koja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma za potpisnice Srbiju i Hrvatsku, obaveza je da poštuju suverentitet i terirotirijalni intergiret Bosne i Hercegovine i da ne poduzimaju nijednu radnju koja bi to ugrozila. Nemaju nikakva prava, a pogotovo ona prava koja oni u svakodnevnoj praksi imaju da kažu”, poručio je on.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastaće se sutra u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Sastanak će biti održan u 10 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vencu.

Očekuje se da će na ovom sastanku biti govora o dokumentu koji je Dodik uputio Vučiću a u kojem se “ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH”. Dodik je rekao da su na taj način željeli da pokažu “da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova”.

Prema riječima Cvijanović, dokument ne tretira pitanje Kosova, ali tretira pitanje Republike Srpske.

“I ako negdje postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu onda bi moglo da se kaže da su i ovo pitanja koja treba posmatrati u paketu”, kazala je Cvijanović.

Ovaj potez izazvao je burne reakcije političara i javnosti u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad