Skupština KS usvojila 15 zaključaka kojim se traži poboljšanje sistema zdravstva

Vijesti 25. aug 202014:27 > 14:28
N1

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas 15 zaključaka kojim se Vlada KS, Ministarstvo zdravstva KS i Krizni štab KS obavezuju da unaprijede sistem zdravstvene zaštite, način prijema i liječenja pacijenata oboljelih od Covida-19, povećanje kapaciteta za prijem pacijenata i sve zdravstvene ustanove da ponovo počnu liječiti sve pacijente.

Zaključke su predložili zastupnici SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i NLB-Samostalni zastupnici, a podržalo ih je 23 zastupnika dok ih je petero bilo suzdržano.

 Obavezuje se se Vlada KS i Ministarstvo zdravstva KS da osiguraju potrebne uvjete za unapređenje primarne zdravstene usluge, unapređenje call centara za komunikaciju sa svim pacijentima, angažovanje mobilnih timova za praćenje zaraženih pacijenata, angažovanje svih raspoloživih medicinskih i laboratorijskih kapaciteta s ciljem uspostavljanja sistema prikupljanja i testiranja uzoraka koji će omogućiti saopštavanje rezultata pacijentu u roku od osam sati itd.

Traži se jasno definisanje protokola postupanja od prvog javljanja pacijenta u Kovid ambulantu koji podrazumijeva sve potrebne dijagnostičke postupke, odluke o daljem toku liječenja i propisivanja terapije kao i jasno definisanje protokola svih koraka prilikom prijema pozitivnih pacijenata u zdravstvene ustanova uz definisano vrijeme i mjesto dijagnostike bez bespotrebnog zadržavanja pacijenta.

Obavezuje se Vlada KS da hitno naloži svim zdravstvenim ustanovama da otvore vrata za liječenje svih pacijenata.

Skupština KS od KCUS-a traži da za potrebe izolatorija stavi na raspolaganje Infektivnu kliniku te da u te svrhe angažuje sve raspoložive i neiskoriptene bolničke kapacitete u KS.

Od Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba KS se traži da sačine plan o postupanju u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, dok se Vladi KS i Ministarstvu zdravstva nalaže da analiziraju i angažuju po potrebi dodatne ljudske resusrse u svim zdravstvenim ustanovama uključujući ljekare i medicinsko osoblje s biroa ili u penziji.

Od Kriznog štaba KS se traži da dostave podatke o broju raspoloživih preostalih PCR testova te u slučaju potrebe da osigura dodatne količine.

Vladu KS obavezuju da intenzivno radi na rješavanju pitanja blagovremenih rezervacija i nabavki vakcina za COVID, kao i dodatnih količina vakcina protiv sezonske gripe.

Također, od Vladde KS se traži da napravi jednostavan i jasan sistem pooštravanja i ublažavanja obaveznih mjera ponašanja građana u skladu s epidemiološkom situacijom te napravi jasan model edukacije stanovništva o svim aspektima Covida-19.

Traži se i hitan sastanak Ministarstva zdravstva s predstavnicima Naučnog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane korona virusom u cilju razmatranja i primjene mjera.

Vlada KS i Ministarstvo zdravlja KS se obavezuju da izvrše rekonstrukciju trenutnog Kriznog štaba i kapacitira ga stručnjacima iz svih oblasti.

Skupština KS je prihvatila i zaključak zastupnice Vildane Bešlija o formiranju koordinacionog tijela koje će sačinjavati stručnjaci iz oblasti očuvanja mentalnog zdravlja građana KS.

Informacija Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa danas nije usvojena. Za je glasalo devet zastupnika, protiv 13, a suzdržanih je bilo šest.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad