Centar za sigurnosne studije: MUP-ovi USK i RS-a podrivaju pravni poredak BiH

Vijesti 26. aug 202010:26 > 10:28
N1

Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Republike Srpske podrivaju pravni poredak Bosne i Hercegovine, ocjena je Centra za sigurnosne studije povodom aktuelnih aktivnosti vlasti tog kantona i Republike Srpske u vezi s ograničavanjem kretanja migrantima.

”Uvažavajući sve izazove i brige s kojima se suočavaju građani Unsko-sanskog kantona koji su de facto najviše izloženi teretu migrantske krize, aktuelne aktivnosti vlasti entiteta Republike Srpske predstavljaju podrivanje pravnog poretka i pozitivnih propisa Bosne i Hercegovine.

Naime, mjere ograničavanja kretanja migranata predstavljaju kršenje međunarodnih normi, ali i Zakona o azilu u BiH, čijim se članom 10 garantuje pravo na slobodu kretanja unutar BiH strancima koji su iskazali namjeru za podnošenje azila, tražiteljima azila, izbjeglicama, osobama pod supsidijarnom ili privremenom zaštitom. Također, donošenje odluka o mjerama ograničenja kretanja tražitelja azila u izričitoj su ingerenciji Ministarstva sigurnosti BiH (član 66. Zakona o azilu u BiH), pa bi u cilju vladavine prava bilo neophodno u što kraćem vremenskom roku prestati s aktivnostima ograničavanja kretanja, koje provode vlasti USK i entiteta RS”, citat je iz saopćenja.

Aktivnosti navedenih kantonalne i entitetske vlasti predstavljaju još jedno poniženje i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava osobama koje su u bezizlaznom i veoma teškom stanju te pogrešan način brige i osiguravanja dobrog stanja i sigurnosti vlastitih građana.

Nemogućnost države da efikasno upravlja migrantskom krizom i ispuni svoje obaveze iz Zakona o azilu, Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine i Protokola o statusu izbjeglica iz 1967., ne smije biti izgovor ili opravdanje za svjesno ili nesvjesno urušavanje pravne države, stav je Centra za sigurnosne studije.

‘Jedna mjera efikasnog ublažavanja i rješavanja migrantske krize podrazumijeva jačanje ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta Granične policije BiH, posebno na istočnoj granici naše zemlje te po potrebi angažman ostalih institucija sektora sigurnosti u BiH. Ujedno, potrebno je da se snažnije oglase organizacije civilnog društva i svi oni mediji koji istinski rade u korist građana te izvrše snažan pritisak na domaće političke predstavnike čije (ne)djelovanje ide očigledno u prilog ublažavanja migrantske problematike u susjednim zemljama, ali i na one koji su dozvolili da kriza u cjelosti padne na teret građana jednog dijela teritorija u BiH”, navedeno je u saopćenju čiji je potpisnik Benjamin Plevljak, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad