Tužiteljica Baig: Srebrenica je bila Mladićeva operacija

Vijesti 26. aug 202011:06 > 11:11
Detektor.ba

Pred Mehnizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) danas je nastavljeno iznošenje žalbi na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ročište je nastavljeno iznošenjem žalbi tužiteljice Laurel Baig.

“U julu 1995. Mladić je koristio snage bosanskih Srba pod njegovom komandom da na silu premjesti na hiljade bosanskih žena, djece i staraca i da strijelja na hiljade muslimana. Udruženi zločinački poduhvat je u početku obuhvatao činjenje zločina, progona i prisilnog premještanja. Vijeće je ubjedljivo zaključilo da je Mladić komandovao i rukovodio koordiniranim radnjama Vojske Republike Srspke (VRS) i policijskim snagama koje su mu bile podređene”, rekla je tužiteljica.

Kada su srpske snage, nastavila je tužiteljica, zauzele to područje, Mladić je prošao kroz grad pobjednički i proglasio grad srpskom Srebrenicom, te nakon što su se završile borbe, on je nagovijestio zločine do kojih će doći.

Istakla je kako do kraja 11. jula nekoliko hiljada bosanskih muslimana bilo unutar baze UN-a te da su nekoliko noći proveli u katastrofalnim uvjetima.

“Do kraja dana 11. jula nekoliko hiljada bosanskih muslimana je već bilo unutra baze UN-a. Par noći su proveli u katastrofalnim uslovima. Ubijali su, zlostavljali, zastrašivali izbjeglice, neki su počili samoubistvo. Mladić je 12. jula 1995., nadzirao vojnike koji su ukrcavali stanovništvo u autobuse. Na kraju je izdao naređenje da se bosanski muslimani prevezu iz Potočara. Mladićeve snage su prikupile oko 1.000 muslimana i dječaka u Bijeloj kući, oduzeli lične karte i predmete – kasnije su sve to stavili na gomilu i spalili. Zatvorenike su zatvorili u nehumane uslove, u međuvremenu su bili surovo zlostavljani. Od 12. jula su počela ubijanja”, rekla je Baig.

U svojim navodima tužiteljica je istakla pojedinačne radnje optuženog Mladića i na taj način se osvrnula na navode odbrane u odnosu na ulogu Ratka Mladića, nastojeći na taj način da pokaže njegovu genocidnu najmeru da se ubiju i istrijebe bosanski Muslimani.

“Srebrenica je bila Mladićeva operacija i Prvostepeno vijeće je bilo sasvim u pravu kada je zaključilo da je bio krivično odgovoran”, navela je tužiteljica.

Nakon tužilaštva, odbrana će iznijeti svoju žalbu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad