Dodik u Beogradu: Na dnevnom redu nije separacija Republike Srpske

Vijesti 26. aug 202011:18 > 12:10
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Ana Brnabić sastali su se danas u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Dodik je po okončanju sastanka govorio o temama o kojima je bilo govora, a kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasio, na ‘‘dnevnom redu nije bila separacija”.

Želim da potvrdim da smo veoma zadovoljni razgovorima, bili su veoma uspješni. Zahvalni smo za podršku od predsjednika Vučića i razumijevanje za srpski narod ne samo u Republici Srpskoj nego i u Federaciji. Saradnja je rezultirala mnogim projektima, to je poruka našem narodu ne samo u materijalnom nego i u emotivnom smislu”, ispričao je Dodik na početku obraćanja.

Potom je govorio i o ”dokumentu” koji je iz RS-a ranije dostavljen predsjedniku Srbije.

”Interes javnosti je vezan za ono što smo ranije rekli i dostavili u skladu s dogovorom. Ja sam te teme inicirao, želio sam da predsjednika upoznam sa stanjem stvari vezanim za provođenje Dejtonskog sporazuma. Naša politika je politika mira, da bude trajan. Naša politika nije rat već eskalacija mira koji bi trebao da osigura stabilnost ovom regionu. Srbija treba i mora da bude upoznata sa svim detaljima. Srpski narod u BiH nije zadovoljan situacijom, način na koji smo izgubili Sarajevo i čiste srpske opštine koje smo imali. Trebamo da damo prednost miru i realizaciju sporazuma. Bošnjačko, odnosno, muslimansko rukovodstvo u Sarajevu želi degradirati RS i u kojoj će sami Srbi biti nezadovoljni time. Uvijek me iznenade prijetnje ratom iz Sarajeva. Naravno da me to brine i da niko normalan ne bi mogao o tome da povede računa. Imajući u vidu da je sve učinjeno da RS bude devastirana, da ima svoju vojsku i namjensku industriju, sve je uništeno izmišljenim aferama”, rekao je uz navode o šest fabrika municije u Federaciji BiH.

Poručio je da se Dejtonski sporazum mora poštovati.

”Tražimo da se provodi Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, ništa drugo ne tražimo i smatramo svojom obavezom da predsjednika Vućića upoznati s tim. Moja obaveza je da branim Republiku Srpsku. Na našem dnevnom redu nije separacija već provođenje Dejtonskog sporazuma. Imamo pravo, pitali smo predsjednika Vučića, kako je moguće da neka međunarodna zajednica dozvoli da se Kosovo izdvoji, zašto je problem ako mi tražim odgovore. Kako je moguće da se odvaja BiH od Jugoslavije, a da se ne dozvoljava Republici Srpskoj, zašto jedni imaju pravo, a drugi nemaju?”, naglasio je Dodik.

On je poručio da ne želi opteretiti Srbiju ”u tom pogledu” govoreći o vezi bh. entiteta Republika Srpske s Kosovom poručivši da će ostati uporan u namjeri da o svemu informiše predsjednika Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad