Iz NiP-a objasnili zašto su koalirali sa SDA u Bijeljini

Vijesti 26. aug 202014:47 > 14:57
N1

Povjereništvo Naroda i Pravde iz Bijeljine u saopćenju za javnost pojašnjava zašto su se u ovoj lokalnoj zajednici odlučili na koaliciju sa SDA, a što je u dijelu javnosti izazvalo različite reakcije.

Iz Naroda i Pravde odgovaraju kako je ovakva odluka motivirana isključivo željom za kvalitetnim političkim predstavljanjem povratničke zajednice u Skupštini Grada Bijeljine.

“Svjedoci smo posljednjih dana raznovrsnih reakcija na objavljenu koaliciju Naroda i pravde i SDA za Skupštinu Grada Bijeljina. Dok neki ovu koaliciju osuđuju ili su neki iznenađeni, nisu rijetki ni oni koji su pohvalili ovakvu koaliciju, posebno oni koji poznaju stanje povratničkih zajednica u bosanskohercegovačkom entitetu RS”, kazali su iz ove stranke.

Članovi Povjereništva Naroda i Pravde Bijeljina kazali su kako je “cenzus za prelazak izbornog praga u Bijeljini oko 1.900 glasova, a u prethodnim izbornim ciklusima sve probosanske stranke skupa su generisale maksimalno do 4.000 glasova, te je ovaj put postojala realna opasnost da, ukoliko bi došlo do diobe tih glasova na nekoliko strana, probosanske stranke bi, vrlo moguće, ostale bez učešća u lokalnom parlamentu”.

“To bi povratnike, koji su ionako u nezavidnom položaju, dovelo u još težu situaciju. S druge strane, jedinstveni nastup svih relevantnih probosanskih snaga na području Grada Bijeljina, ukoliko uspijemo osvojiti tih 4.000 glasova, bi značio tri odbornika“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde Bijeljina.

Podsjećaju da je od 2004. godine povratnike, obično, predstavljao jedan odbornik, upravo zbog dijeljenja glasova na mnogo strana.

“Upravo zbog toga smatramo da zajednička lista nema alternativu te smo upravo mi iz Naroda i Pravde i inicirali zajednički nastup. Tokom pregovora, naši uvjeti što se tiče pozicija na listama su bili veoma fleksibilni, a sve s ciljem da do zajedničkog nastupa zaista i dođe. Primjera radi, naši kandidati, pored petog mjesta u okviru liste, zauzimaju posljednja mjesta na listi što dovoljno govori o našoj iskrenoj želji za zjedništvom”, stoji u saopćenju.

Napomenuli su “da razlike između Naroda i Pravde i SDA o određenim važnim pitanjima nisu nestale”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad