Vučić: Moja poruka predsedniku Dodiku

Vijesti 26. aug 202020:07 > 20:16
TANJUG / ZORAN ZESTIC

„Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, terorijalnog integriteta BiH i RS unutar BiH, očuvanje mira, stabilnosti i potpisanih dokumenata koje obavezuju Srbiju, ponovio je u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazavši kako je to isto rekao i Miloradu Dodiku na sastanku sa rukovodstom iz RS

“Predsjedniku Dodiku sam rekao da je stav Srbije apslutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odgovoro sam mu na svako pitanje. I rekao sam da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju, uveren sam i za RS. Da na pretnje ratom, koje slušamo gotovo svakog dana, mi moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i trpeljivo, da ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo i da mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali. Jer, to je ono što nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici i najbolja je garancija za sigurnost za naš narod u RS-u i Srbiji”, kazao je Vučić i dodao:

“I moja molba predsedniku Dodiku i svima u Republici Srpskoj je da uvek i u svakom trenutku, a mi razumemo da se bore za interese RS, da vode računa i o interesima Republike Srbije da je naš najavažniji interes očuvanje mira, i razume se očuvanje Republike Srpske u okvirima Bosne i Hercegovine , onako kako je uređena Dejtonom i najvišim pravnima aktima”.

VEZANE VIJESTI

Na sastanku se razgovaralo o dokumentu koji je ranije proslijeđen srbijanskom vrhu, “antidejtonskom visokog predstavnika, stranih sudaca”, odnosno kako je ranije najavio Dodik “dvostrukim aršinima međunarodne zajednice po pitanju Kosova i RS”.
Predsjednik Srbije izbjegao je direktan odgovor na pitanje kako Kosovo može tražiti nezavisnost, a RS ne
“Uvek ste imali različite aršine, kao što je to i danas. Neke zemlje se javno hvale rušenjem režima u drugim zemljama. Da Srbija to uradi, ne bih samo ja bio žigosan već cela zemlja. Mi Srbi moramo da razumemo da se na pravdu ne pozivamo, zaboravite na pravdu u međunarodnim odnosima”, kazao je Vučić

Za razliku od distanciranog Vučića, član predsjedništva BiH kazao je kako se ima pravo javno pitati:

“Mi ćemo o ovome informisati i druge zemlje i smatramo da imamo pravo da se bavimo time. Ne tražimo ništa nego da se provodi Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Na našem dnevnom redu nije separacija nego provođenja Dejtonskog sporazuma. Kako je moguće da neka međunarodna zajednica dozvoljava da se izdvoji Kosovo, a RS tog prava nema. Zašto je problem ako mi to pitamo. Kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj” , rekao je Dodik.

Na konferenciji za novinare pozivalo se na očuvanje mira i stabilnosti. Dodik ponovno prozvao bošnjačku politiku koja poziva na rat, Vučić s druge stane naglasio kako Srbi i danas plaćaju greške iz svoje prošlosti kada nisu bili baš cvjećke i da će nastaviti razgovarti s Bošnjacima i insistirati na dijalogu.

“Srpski narod nije zadovoljan s tim što smo izgubili Sarajeo i čiste srpske opštine. Čitava politika i haranga iz muslimanskog Sarajeva je protiv RS-a. Uvijek me iznenade riječi iz Sarajeva kao što su prijetnje ratom, da se drže predavanja o tome – ako ne uradite ovako bit će tako“, rekao je Dodik., dodavaši kako je opredjeljen zaa mir.

Aleksandr Vučić upozorio:

“Kako je Milorad rekao da postoji mnogo opština u kojima nema Srba – tačno je, ali tačno je i da u mnogim opštinama nema ili je vrlo malo Bošnjaka, a bili su većina. I zbog toga želim da razumijem druge i zato nisam htio reagovati na poruke iz Sarajeva”, zaključio je Vučić.

#related-news_0

Srbijanski predsjednik danas je kazao kako BiH nije tema razgovora u Vašingtonu, Dodik je odgovorio da se ovo pitanje podmeće sa strane, iako je upravo on ovu temu najavljivao.

Većina analitičara je složna kako sastanak nije donio ništa novo. Aleksandar Vučić ostao distanciran i oprezan. Pokušaj Dodika da se pokrene priča o statusu Republike Srpske, barem javno nije naišla odobvravanje srbijanskog vrha.

Opozicioni političari u RS izjave Milorada Dodika označili su dizanjem tenzija pred izbore tenzija pred izbore i izmišljanjem neprijatelja po svaku cijenu podsjetivši da je delegacija RS ponovno otišla u Srbiju moliti finansijsku pomoć, što je zapravo i jedino konkreteno dogovoreno na sastanku.

Iz SDA su kazali kako je u cijeloj priči bizarno da o kršenju Mirovnog spoarazuma govori Milorad Dodik koji se upravo zbog toga nalazi na crnoj američkoj listi i koji i pokušava inicirati razgovore u Vašingtonu žaleći se na ono zbog čega i jeste na listi.

Sam Dodik danas je na konferenciji za novinare kometirajući crnu američku listu spomenuo kako mu je dobro znano što znače promjene za koje se zalaže američki ambasador u BiH, kazavši kako “za njih fukcionalna BiH, znači država bez RS”, na šta ne može pristati. I zato će vjerovatno ostati na listi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad