Marinković – Lepić za N1: Uputit ćemo ponovne pozive Tadić i Debevecu

Vijesti 27. aug 202008:36 > 08:54
N1

Mirjana Marinković - Lepić, članica privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, inače članica ovog Parlamenta, bila je gošća Novog dana.

Marinković – Lepić govorila je za N1 o zaključcima jučerašnje sjednice privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Jučerašnji zaključci se odnose na potrebu dostavljanja određenih podataka vezano za rad Suda i Tužilaštva BiH s obzirom da mi neke tražene podatke nismo dobili od Suda BiH, a radilo se o zahtjevu da nam se dostavi spisak predmeta koji traju duže od pet godina. Te podatke nismo dobili, a juče smo zaključili da se dostave od Suda i Tužilaštva BiH podaci o broju krivičnih prijava po kojima nije otvorena istraga duže od dvije godine, zatim broj otvorenih istraga koji traju duže od dvije godine i ukupan broj podignutih optužnica koje nisu rezultirale prvostepenom presudom. To su zaključci sa jučerašnje sjednice. Juče smo se dogovarali i o sljedećoj sjednici koja će biti održana već iduće sedmice i o mogućnosti svjedočenja sudije Suda za ljudska prava putem videolinka“, kazala nam je.

Istakla je i kako u dosadašnjem radu ove komisije “mogu biti zadovoljni odazivom pozvanih svjedoka na saslušanje”, a to su stručnjaci iz određenih oblasti.

Obavili smo saslušanja Hašima Sabotića, Dženana Salčina, Milana Blagojevića, Branka Perića i Miroslava Markovića. Međutim, nisu se svi odazvali ovom pozivu. Mi ćemo uputiti ponovne pozive gospođi Gordani Tadić i Ranku Debevecu. Tadić se do sada nije oglasila povodom našeg poziva, ali mi imamo stalni zaključak da se pokuša i nastoji naći termin i u dogovoru sa tim licima da dođu na svjedočenja a vidimo da je juče Debevec otkazao prije održavanja ove sjednice iako je sjednica najavljena jako davno i svi smo imali priliku da prilagodimo svoje obaveze datumu održavanja sjednice. Mi bez obzira na to što se neki ne odazivaju na sjednicu naše pozive nastojat ćemo da obezbijedimo njihovo svjedočenje pred komisijom“, naglasila je.

Na naše pitanje da li su te osobe dužne pred zakonom da se odazovu pozivima je rekla kako jesu, ali da oni ne mogu poduzeti kaznene mjere prema onima koji to ne učine.

Smatram da će se zbog značaja rada ove komisije naći vremena da se odazovu svjedočenju. Bilo je određenih otpora kada smo željeli održati tematsku sjednicu koja je rezultirala imenovanjem ove komisije, ali vidjeli smo se da su se pozvana lica odazvala“, navela je Marinković – lepić za N1.

Istakla je i kako javnost treba stalno podsjećati na aferu “Respiratori”, u smislu da se utiče na ubrzano rješavanje ove pravne stvari, te da se “postupak ne otegne godinama kako je to ustaljena praksa kod nas kad su velike afere u pitanju”.

Mi kao komisija sigurno nećemo zaboraviti na ovu aferu. Imamo slične afere u oba entiteta ali nećemo zaboraviti u smislu da upravo onim što je krajnji cilj našeg rada a to je sačivanjanje izvještaja i prijedlog izmjene zakonskih propisa utičemo da se ove afere ne ponove. Javnost je potrebno podsjećati stalno na ove afere, i na sve velike afere koje su pompezno započete – otvorene su istrage, a evo godinama nemamo rješavanja, tipa afere ‘Pandora’, koje pomalo padaju u zaborav. Nemamo okončanja tih postupaka i ne smijemo zaboraviti na njih“, naglasila je u Novom danu.

Kazala je i kako je posao ove komisije velik, da je veliki zalogaj i da su akcionim planom sebi dali rok od godinu dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad