Podžić: Ministarstvo odbrane će ove godine trpjeti

Vijesti 27. aug 202009:27 > 09:30
FENA / Arhiv

Ministarstvo odbrane BiH će ove godine trpjeti, mada sam ja odmah po dolasku u februaru, pretpostavljajući da će biti problema, naredio striktne mjere štednje i pokretanje postupaka rješavanja viškova, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina Dani ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Kako kaže, osjetiće se, prije svega, jer se neće moći završiti remont nekih sredstava kako je planirano.

“Najvjerovatnije, ne zbog toga, nego zbog Covida, nećemo moći realizovati neke vježbe na koje bi trebalo dosta utrošiti i to će se moći iskoristiti na drugoj strani da se pokriju troškovi. Nećemo moći realizovati i neke zadatke iz Programa reformi koje smo dostavili u Bruxelles, zbog čega najviše žalim”, kaže Podžić.

Ministarstvo odbrane ima 72 zadatka iz segmenta odbrane i 16 u čijem rješavanju sarađuje s drugim ministarstvima i državnim agencijama.

“Ja sam siguran da ćemo realizovati 70,80 posto predviđenih zadataka iz Programa reformi, ali ima stvari koje nećemo moći zbog finansijskih sredstava. Ja ću, evo, biti maksimalno iskren. U Programu reformi rečeno je da će osnovno biti da se realizuju Pregled odbrane i modernizacija Oružanih snaga BiH. U Pregledu odbrane imamo nekih aktivnosti kao što su smanjenje brojnog stanja, premještanje s nekih lokacija na neke druge i tako dalje, ali to mora pratiti i modernizacija Oružanih snaga”, rekao je, između ostalog, Podžić za Dane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad