Ćemalović: Jedan pozitivni migrant u Miralu, bojim se eksplozije kovida u Biri

Vijesti 27. aug 202014:54 > 14:58
N1

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović kazala je kako epidemiološka situacija van migrantskih kampova nije dobra, ali da je virus ušao i u migracione centre Bira i Miral. U Biri je pozitivno sedam osoba, dok je u Miralu za sada jedna osoba.

Istakla je kako su dvojica migranata koji su zaraženi korona virusom pobjegla razbivši prozor u centru.

“To su odrasli momci koji ne poštuju nikakva pravila niti naše preporuke. S njima je jako teško raditi. Pet ih je na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću. Jedna je još u izolatoriju u Miralu i prebacit ćemo ga u bolnicu. Bojim se da se stanje usložnjava kako sigurnosno tako i zdravstveno. Mi imamo na stotine migranata u Biri i oni se grupišu pa je mogućnost širenja Kovida prisutna”, kazala je Ćemalović za N1.

Kazala je kako ne znaju gdje se nalaze dvojica migranata koji su pobjegli. Istakla je da su migranti uznemireni, agresivni, a da je i strpljenje građana na izmaku. U Velikoj Kladuši su već protestovali, a sutra će isto uraditi i građani bihaća.

“Ne možemo dozvoliti da naši građani budu izloženi problemima. Milion akata smo uputili ka Ministarstvu sigiurnosti i Minsitarstvu za ljudska prava i izbjeglice, sve se dešava na verbalnoj podršci. Hrvatska i Slovenija vrća migrante na naš kanton i logično bi bilo da mi migrante vraitmo u Srbiju pa neka Srbija vraća dalje dole. Ne, oni se svi upućuju na USK i logično je da smo postali taoci i zarobljenici migrnata”, kazala je Ćemalović.

U kampovima je trenutno oko 3.500 migranata, dok je na ulicama između 3.000 i 4.000.

Govoreći o zaključcima Kriznog šaba USK, kazala je kako se od 1.9. otvara izolatorij u Bolnici Sanski Most. Jedan odjel Psihijatrije je pretvoren u izolatorij u kojem će biti smješteni pacijenti bez simptoma ili s blažom kliničkom slikom, akoji nemaju uvjete za kućnu samoizolaciju.

“Donijeli smo naredbu da Kantonalna bolnica iznađe mogućnosti da u krugu bolnice oforme izolatorij za istu ovu grupu. Moramo skloniti i migrante, ako ništa napraviti kamp u koji će biti sklonjeni kovid pozitivni koji nemaju simptome ili imaju blažu kliničku sliku. Bojim se da ne dođe do eksplozije kovida u Biri”, kazala je Ćemalović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad