Predsjedništvo BiH: Nužna koordinacija policijskih agencija

Vijesti 27. aug 202018:02 > 19:05
Predsjedništvo BiH

U vezi s migrantskom krizom i mogućim rješenima bilo je govora i na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Konstatirano je kako su osnovni ciljevi države sprječavanje ulaska ilegalnih migranata i smanjenje trenutnog njihovog broja na području države. Od Vijeća ministara BiH ponovo je zatraženo da u što kraćem roku dostavi sveobuhvatan i detaljan plan radi rješavanja problema migrantske krize.

Od Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti zatražena je adekvatna koordinacija svih policijskih agencija u BiH radi zaštite državne granice i lične i imovinske sigurnosti građana, očuvanja javnog reda i mira. Također nužno je da se kadrovski i materijalno ojača Granična policija. Predsjedništvo je zaključilo da se smještaj za migrante mora izmjestiti iz naseljenih područja te je zatraženo da se u tu svrhu iz budžetske rezerve odmah izdvoji pet miliona KM.

Milorad Dodik danas je potvrdio da će pokrenuti vitalni nacionalni interes u vezi sa potpisivanjem memoranduma između Centralne izborne komisije BiH i američke agencije za izborne procese, jer to, kako je kazao, zadire u suverenitet izbornog procesa. Ukoliko većina političkih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske bude za to, pokrenut će pitanje vitalnog nacionalnog interesa u roku od 72 sata kako je i predviđeno.

“U 72-satnom roku od završetka sjednice član Predsjedništva koji nije saglasan može je proglasiti destruktivnom za vitalni entitetski interes, odnosno za teritoriju s koje je izabran. Proglašenje se u pisanoj formi dostavlja generalnom sekretaru, koji ga odmah distribuira ostalim članovima Predsjedništva i upućuje ga u ovlašteni entitetski organ. U ovom slučaju to je NSRS. Ako dvotrećinska većina uključenih u entitetski organ potvrdi upućeno proglašenje u 240-satnom roku od upućivanja, odluka Predsjedništva ne stupa na snagu”, stoji u Poslovniku Predsjedništva BiH.

Jedinstven stav članovi Predsjedništva nemaju ni oko Deklaracije Evropske unije u kojoj je navedeno da izbori u Bjelorusiji nisu bili slobodni i pošteni. No složni su da Ministarstvo vanjskih poslova nije moglo u ime BiH podržati Deklaraciju, a da o tome nije raspravljalo Predsjedništvo. Novinari su pitali i za jučerašnji sastanak u Beogradu i dobili očekivano suprotne stavove.

S obzirom na pandemiju korona virusa, od Vijeća ministara danas je zatraženo i da se omogući ulazak u BiH za državljane Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Turske i to na recipročnoj osnovi u skladu sa stavovima zdravstvenih autoriteta.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.