Zeljković: Maske ne predstavljaju opasnost za hronične bolesnike već ih štite

Vijesti 28. aug 202011:10 > 11:22
N1

Direktor Instituta za javnio zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković kazao je kako će u narednom periodu biti pojačane inspekcijske kontrole u obrazovnim ustanovama s ciljem nadzora poštivanja epidemioloških mjera, a kako bi djeca bila zaštićena.

Iz Instituta su uputili apel prema roditeljima i učenicima da poštuju mjere koje su predložene i koje je izdao Republički štab.

“Roditelji moraju biti svjesni da cjelokupni teret nije samo na njihovim leđima, već cjelokupna zajednica i obrazovni sistem moraju zaštititi zdravlje djece. Posebna pažnja mora se obratiti na nastavnike s hroničnim oboljeljenjima koji su dužni da se obrate porodičnim ljekarima kako bi dobili mišljenje o povratku u škole”, rekao je Zeljković i dodao kako isto važi i za učenike.

Naglasio je kako je utvrđeno da nošenje maski ne predstavlja opasnost za većinu hroničnih oboljenja, već naprotiv, štiti i te osobe od virusa.

“U oktobru očekujemo i početak sezone gripe, samo nošenje maske može ih zaštiti i od virusa gripe i korona virusa”, kazao je Zeljković.

Rekao je kako će se vršiti pojačani obrazovni nadzori u obrazovnim ustaovama, a da će “pod posebnom lupom” biti javni prijevoz.

“Djeca moraju nositi maske kako bi se zaštitila u prijevozu. Apelujemo na građane da poštuju mjere jer neodgovorni šire virus u svoje porodice, a oni dalje u poslovne subjekte itd. Tada je moguća ‘eksplozija’ virusa”, upozorio je.

Iz Instituta savjetuju da djeca imaju više maski koje mogu mijenjati te ponavljaju kako maske ne treba dirati, odnosno skidati, dok djeca borave u školi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad