Veliki protest u Bihaću: Građani traže rješenje problema migranata

Vijesti 29. aug 202019:17 > 19:22
N1

U Bihaću je nešto prije 19 sati počeo protest građana putem kojeg građani ovog grada, ali i ostalih mjesta i gradova u Unsko-sanskom kantonu traže od države i nadležnih organa da riješe problem migranata.

Anđelka Marković, reporterka N1, koja se nalazi na mjestu događaja je kazala da se na centralnom trgu u Bihaću okupilo više stotina građana. Osim Bišćana, najmanje 300 ljudi je stiglo iz Velike Kladuše.

Okupljeni tvrde da “svi imaju isti problem”, a na jednom od transparenata iz Velike Kladuše stoji poziv svih Krajišnika na jedinstvo.

“Šta je sa našim ljudskim pravima”; “Državo – zaštiti svoje građane”, neke su od poruka sa protesta koji je počeo u 19:00 sati.

Jedan od zahtjeva iz Gradske uprave Grada Bihaća jeste da migranata u BiH uopće ne bude. Reporterka N1 javlja da nadležni u ovom gradu i kantonu ne žele da se migranti alociraju u druge gradove, nego da se sredstva Evropske unije preusmjere na deportaciju migranata u njihove matične zemlje.

Građani USK poručuju kako tri godine trpe dolazak migranata, koji su često nasilni prema lokalnom stanovništvu, jedni prema drugima, često pale i pljačkaju. Uskoro će i početak nove školske godine – a građani su kazali kako već drugu godinu djecu samu ne smiju slati na nastavu.

Evo šta još poručuju građani:

“Treba nešto poduzeti”;
“Jučer u komšiluku je jedan migrant uzeo mnogo novca. Tjerali su ga”;
“Slušala sam od prijatelja, kopaju po baštama, provaljuju, pale”;
“Predveče je Bože sačuvaj. Samo treba doći i vidjeti”.

Od kako je Vlada USK donijela zabranu kretanja migranata – građani primjećuju da ih je po ulicama i parkovima sve manje. Ali taj problem, kako tvrde, nije riješen kako se najavljivalo.

Migranti koji se zateknu na ulicama USK se stavljaju u autobuse i prevoze za takozvanu “ničiju zemlju”, na međuentitetsku liniju.

Reporterka N1 izvještava da je u mjestu Otoka, između Bosanske Krupe i Novog Grada jučer bilo 600 migranata, i da je mnogo to mjesto podsjećalo na nekadašnji kamp Vučijak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad