Šta se dešavalo na protestima za rješavanje migrantske krize u Bihaću

Vijesti 29. aug 202021:34 > 22:03
N1

Unsko-sanskom kantonu ne smiruje se najveća kriza u zadnje tri godine. Građani Unsko-sanskog kantona ukazuju ne sve veći problem ilegalnih migracija. U Bihaću su večeras održavani protesti nezadovoljnih građana, koji traže da država konačno počne rješavati ovaj problem.

Više stotina građana došlo je na centralni trg u Bihaću. Osim Bišćana, najmanje 300 ljudi je stiglo iz Velike Kladuše i drugih mijesta iz USK.

Okupljeni tvrde da “svi imaju isti problem”, a na jednom od transparenata iz Velike Kladuše stajo je poziv svim Krajišnicima na jedinstvo.

VEZANE VIJESTI

“Šta je sa našim ljudskim pravima”; “Državo – zaštiti svoje građane”, neke su od poruka sa protesta koji je počeo u 19:00 sati.

Jedan od zahtjeva iz Gradske uprave Grada Bihaća jeste da migranata u BiH uopće ne bude. Reporterka N1 javlja da nadležni u ovom gradu i kantonu ne žele da se migranti alociraju u druge gradove, nego da se sredstva Evropske unije preusmjere na deportaciju migranata u njihove matične zemlje.

Građani USK poručuju kako tri godine trpe dolazak migranata, koji su često nasilni prema lokalnom stanovništvu, jedni prema drugima, često pale i pljačkaju. Uskoro će i početak nove školske godine – a građani su kazali kako već drugu godinu djecu samu ne smiju slati na nastavu.

Detalje donosi Anđelka Marković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad