Rješenja problema migranata nema, strpljenje pri kraju i vlastima i građanima

Vijesti 30. aug 202018:32 > 19:03
N1

Danima nema rješenja problema migranata na međuentiteskoj liniji razgraničenja između Bosanske Krupe i Novog Grada. Svakodnevno pristižu autobusi iz oba pravaca, i broj ljudi između entiteskih policija, raste. Građani, ali i vlasti Unsko-sanskog kantona poručuju da strpljenja i tolerancije više nemaju i da problem treba rješavati sistemski.

Policija je zaustavila još jedan pokušaj migranata da uđu u Unsko-sanski kanton. Na tzv. Ničijoj zemlji, između patrola entitetskih policija je stotine ljudi. Nemogu naprijed, niti nazad, nemaju krov nad glavom niti sanitarni čvor.

“Ovdje ne možemo spavati, nemamo hranu, Policija neda da idemo u Bihać. Zatvorili su prolaz dalje”, rekao je Muhamed iz Maroka.

“Pokupili su nas iz Bihaća i Kladuše sa ulice i dovezli ovdje. Ne daju nam da idemo nazad u Sarajevo, ne daju da idemo u Bihać, šta mi da radimo ovdje”, kazao je Mansturin iz Avganistana.

Pojedini pokazuju ožiljke nastale u nekim od pokušaja da stignu do granice sa Hrvatskom.

Hranu im donose Crveni krst i pripadnici Humanitarne organizacije SOS, smeće ostavljaju iza sebe na pruzi, po livadama i kukuruzištima.

Da u USK nisu dobro došli jasno su poručili građani Bihaća i Velike Kladuše sa protesta održanog sinoć na centralnom gradskom trgu u Bihaću.

“Po selima idu, ništa vani ne možeš ostaviti, sve ukradoše, provališe, zapališe”;

“Ima Boga mi straha, naša djecu ne smiju izaći napolje, mi ne smijemo. Znaš kako je kad ne smiješ izaći u svom selu a tu si rođen, tu živiš, mi se stalno moramo zakljuačavati”;

“Tražimo da nama bude bolje, ništa više”, poručili su građani.

Sa stupanjem na snagu odluke o zabrani kretanja migranata na tteritoriji USK smanjio se broj ovih ljudi, mahom bez dokumenata, na ulicama Bihaća i Velike Kladuše. No, problem nije riješen nego je preliven na drugu teritoriju.

“To pokazuje kako funkcioniše sistem u ovoj zemlji, kako funkcioniše. Mi nemamo migrantsku krizu, mi imamo migranstku situaciju, a imamo krizu u institucijama ove zemlje. Znači ne funkcionišu institucije ove zemlje”, poručio je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Sa protesta se mogla čuti i poruka da novac od EU dobijen za izgradnju migrantskih centara treba preusmjeriti na njihovu deportaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad