Lagumdžija o izborima u Crnoj Gori: Sekularizam i gdje su hodže i popovi glavni

Vijesti 30. aug 202021:00 > 21:01
N1

Zlatko Lagumdžija, nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izjavio je za N1 da više od 500.000 birača Crne Gore odlučuje o putu zemlje u EU, dok je drugi put - otvaranje nove nestabilnosti u regionu.

“Danas 500.000 birača odlučuje o novoj većini, o budućnosti Crne Gore i kao zemlje NATO-a i EU, koja će region povesti put evropskih inetgracija, gdje je Hrvatska već ušla. S druge strane imate izbor koji je drugi put, koji je otvaranje nove nestabilnosti u regionu”, kazao je Lagumdžija.

“Okretanje u drugom pravcu u odnosu na EU i NATO, opet taj zakon i ta priča oko litija nije ništa drugo nego simbol dvije vrste Crne Gore. Sekularizam i gdje su hodže i popovi glavni likovi, gdje od sekularne budućnost ne bi bilo ništa”, rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija smatra da se točak historije mora vratiti u drugi smjer.

“Upitnost Crne Gore kao države dolazi upitno puno toga u regionu. SPC se umiješala kako nije poznato u Evropi i Balkanu. Imale su utjecaj, ali se otvoreno nisu umiješale u proces. Zamislite da se Islamska zajednica umiješa u proces, a da se reis ponaša kao Amfilohije. Evropa bi se digla na noge”, zaključio je Lagumdžija.

Biračka mjesta na parlamentarnim i izborima u pet crnogorskih opština zatvorena su u 20 sati.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, do 19 sati glasalo je 74,9 odsto birača, a Centra za demokratsku tranziciju 74,2 odsto.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je šest koalicija i pet političkih partija.

Lokalni izbori održani su u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad