Borenović za N1: Građani nisu jednaki pred zakonom, imate zaštićenu kastu

Vijesti 31. aug 202010:02 > 10:08
N1

Branislav Borenović, lider PDP-a i zastupik ove partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine istakao je kako je najveći problem Bosne i Hercegovine taj što svi građani nisu jednaki pred zakonom, da postoji jedna kasta koja je zaštićena. U Novom danu na N1 je rekao kako postoje opstrukcije u radu privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, ali da to ovo tijelo neće zaustaviti u poslu čiji je culj unaprijeđenje stanja u pravosuđu.

Na početku je komentarisao privođenje Draška Stanivukovića u Crnoj Gori, rekavši da je to sraman čin i da poslanik u NSRS nije uradio ništa loše.

“Stanivuković je proveo nekoliko dana u Crnoj Gori, što je normalno i logično. Bio je i u Nikšiću, učestvovao je u litijama. Sraman je način na koji je priveden. To je ljaga za aktuelnu, odlazeću vlast u Crnoj Gori. Mislim da je to skandalozno, a za nas je indikativno da nema reakcije iz Parlamenta RS i institucija Bih. Niko ko predstavlja RS nije reagovao da se osudi takvo ponašanje vlasti u Crnoj Gori. Stanivuković nije uradio ništa loše. Priveden je jer je šetao Nikšićem i bio u litiji sa 10.000 građana Nikšića”, izjavio je Stanivuković.

VEZANE VIJESTI

Protekle sedmice je održana sjednica privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Boranović je rekao da ovo tijelo radi intenzivno i da su došli do korisnih saznanja.

“Pokazalo nam je da je stanje ozbiljnije nego što mislimo. Stanje je katastrofalno. To ne govore samo oni koji to posmatraju sa strane, nego i sami sudionici pravosudnog sistema, sudije, tužioci. Čuli smo lošu sliku o stanju u Tužilaštvu. Bez obzira što postoji softverski sistem za dodjelu tužioca, glavni tužlac određuje ko će biti gdje. Oštećna strana, onaj ko želi da ostvari prava nema mogućnosti jer zavisi od tužilačke volje. Ne može da nastavi gonjenje ako tužilac ne podigne optužnicu. Onemogućen je da bilo šta uradi da dođe do pravde”, rekao je Borenović.

Podsjetio je kako je on podnio prijavu protiv Milorada Dodika zbog navodnog neovlaštenog prisluškivanja – i kazao kako taj slučaj tapka u mjestu.

“Ja sam podnio krivičnu prijavu protiv Dodika za prisluškivanje. Prije tri mjeseca sam saslušan, postupak je vjerovatno pokrenut koji tapka u mjestu. Taj predmet stavljen je u fioku. Tužilac očigledno ne smije da proces dovede do kraja. Zamislite kako je stotinama onih koji su izgubili najmilije, traže pravdu, hoće pravičnu zaštitu i dobiju epilog. Nalazimo se u začaranom krugu gdje moćnici iz pravosuđa kontrolišu pravdu”, poručio je Borenović.

Namjera ove Komisije je, kako je kazao gost N1, da posao dovede do kraja, da pred Parlament BiH izađe sa izvještajem i načinom kako popraviti stanje u pravosuđu. Opstrukcija, Borenović kaže, ima.

Zloupotrijebljen Zakon o javnim nabavkama

“Opstrukcija ima, glavna tužiteljica opstruiše komunikciju sa Komisijom, ne odgovara se na neke zahtjeve. To je negiranje Parlamenta ove zemlje. To nije dobar odnos. Očekujemo da se i glavni tužilac pojavi pred komisijom. Odustati nećemo. postoji dogovor da Komisija mora uraditi svoj posao što je i odluka Parlamenta, da unaprijedimo stanje koje je loše”, rekao je u Novom danu na N1.

Podsjetio je Borenović na slučaj nabavke respiratora, i u FBiH i u RS.

#related-news_0

“Mi smo zatražili informacije od UIO i drugih institucija vezano za oblasti javnih nabavki u vanrednim okolnostima. Ima interesantnih saznanja. Analizirat ćemo sve dokumente i dokazati koliko je bilo propusta. Nevjerovatno je da su ljudi iz institucija zloupotrijebili Zakon o javnim nabavkama, izbjegli procedure i dobiju opremu nakon 70, 80, 90 dana. Bilo je nekoliko desetina spornih nabavki, respiratori su najkrupnija i postoji osnova za ozbiljne krivične prijave. To ćemo i uraditi”, poručio je Borenović u programu N1.

“Neke istražne radnje se vode već oko respiratora. Ko je zloupotrijebio zakon, ostvario korist – da odgovara. Bavit ćemo se i anomalijama u prethodnim slučajevima. Započeli smo ozbiljan rad. Početkom sljedeće godine ćemo pred Parlamet sa rješenjima. Vidjet ćemo kako će biti. Svako od nas ima pravo da podnese krivične prijave po pitanju neregularnosti. Ko god misli da će prolongiranjem biti u situaciji da se nešto zataška – neće. insistirat ćemo da se svaki od ovih slučajeva ispita”, rekao je.

“Građani nisu jednaki pred zakonom. To je najveći problem ove zemlje. Imate jednu kastu koja je zaštićena”, istakao je Borenović, dodavši da aktuelna vlast pokušava da skrene pažnju građana i javnosti sa ozbiljnih problema, i da ‘kroz velike političke teme’ pokušava zaokupirati njihovu pažnju, ali i pažnju medija.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad