Bakalar za N1: Važno zaštititi i birače i administraciju i promatrače

Vijesti 31. aug 202016:54 > 17:13
N1

Predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar bio je gost emisije Dan uživo.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 50. sjednici održanoj 28. augusta 2020. godine razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine počela proces ovjere listi i kandidata koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

2.721 kandidatska lista sa 30.988 kandidata je podnesena CIK-u, a o tome u kojoj su fazi ovjere, te koliko je bilo nepravilnosti, Bakalar je za N1 rekao kako su veći dio listi i kandidata ovjerili u petak na sjednici.

Jedan manji dio, preko 30.000 kandidata, smo vratili političkim subjektima na ispravke koji moraju u roku od pet dana u sjedište CIK-a dostaviti ispravljene i onda ćemo izvršiti dodatne provjere te na sjednici do 11. 9. ovjeriti preostale kandidacijske liste“, kazao nam je.

Kada je riječ o nepravilnostima, predsjednik CIK-a je rekao kako se one ponavljaju te da se uglavnom gledaju iste stvari.

Gleda se da li je broj kandidata sukladan članovima Izbornog zakona, onda ravnomjerna zastupljenost spolova, zatim da li je kandidat upisan u izbornu jedinicu u kojoj se kandidira, da li se ime nekoga nalazi na jednoj ili dvije kandidacijske liste, da li ima nekih nespojovisti, onda postoje odredbe koje se tiču da li su osobe u bijegu, ili da li je protiv nekoga podignuta optužnica za ratne zločine“, komentarisao je.

Govoreći o informacijama medija prema kojima se na listama pojavio i jedan sudija, kazao je kako su mediji “izletili sa tom informacijom”.

U članku Izbornog zakona postoje kategorije osoba koje se ne mogu kandidirati i tu spadaju i suci. Radi se o drugoj kategoriji. Dobili smo dopis da se osoba prestala baviti tom aktivnošću i vjerovanto će biti ovjerena“, naveo je u Danu uživo Bakalar.

Također, kako nam je rekao, javnost će o svemu biti upoznata 1. oktobra.

Naglasio je i kako Centralna izborna komisija BiH prati epidemiološku situaciju te da su donijeli instrukciju o postupanju organa o sprovođenju izbora pri situaciji sa Covidom 19.

Postoji vjerovatnoća za povećanu zarazu, te smo donijeli instrukciju pokušavajući da ono što se tiče našeg rada normiramo da što više aktera bude zaštićeno. U samom proračunu koji je planiran u prošloj godini nisu planirana sredstva za pandemiju jer nije postojala tad. Stoga smo se zadnjih dana obratili institucijama BiH, prevashodno Vijeću ministara i entiteskim vladama i vladi Brčko distrikta sa aktom kojima smo ih upoznali sa instrukcijom i specifikacijom zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava. Tražimo da se pokušaju iznaći sredstva da što više opreme nađemo da zaštitimo i birače i administraciju i promatrače“, naglasio je Bakalar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad