Reakcije u Bosni i Hercegovini na izbore u Crnoj Gori

Vijesti 31. aug 202017:24 > 17:30
N1

Opozicionim crnogorskim koalicijama među prvima je na pobjedi čestitao lider SDS-a. “Istu borbu protiv režima nastavljamo i u Republici Srpskoj”, naglasio je Mirko Šarović. Na ovu poveznicu nije mu odgovorio predsjednik SNSD-a, ali jeste čestitao opoziciji. Predstavnici stranaka u Federaciji BiH mahom istog stava – Crna Gora treba nastaviti proevropski i proNATO put.

Reakcije na crnogorske izbore u Bosni i Hercegovini ‘uzburkale’ su se već od protjerivanja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draška Stanivukovića. Partijske kolege mladog opozicionog političara osudili su njegovo privođenje tokom boravka u Crnoj Gori uz jasnu podršku tamošnjoj opoziciji.

Priveden je zato što je šetao Nikšićem i zato što je bio u litiji sa deset hiljada građana Nikšića. Mislim da je to obrazloženje vrlo selektivno i pokazuje neku vrstu zle namjere, evo, odlazeće vlasti u Crnoj Gori. Na taj način su pokazali svoju bahatost, primitivizam i beskrupuloznost. Ustvari, pokazuju odnos kakav su imali stalno i zbog čega su, na kraju krajeva, vjerovatno i izgubili izbore”, izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Koaliciji “Za budućnost Crne Gore” među prvima je čestitao predsjednik SDS-a. Ostvaren je veliki cilj – zaštita imovine Srpske pravoslavne crkve, naveo je Šarović.

Ovo je istorijska pobjeda protiv režima. Ovo je pobjeda istinske demokratije i vrijednosti kojih su naši prostori žedni decenijama i zato je nemjerljiva sadašnja, ali i buduća snaga ove pobjede! I zbog toga istu borbu protiv režima, kriminala i tiranije nastavljamo i u Republici Srpskoj”, naveo je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Suzdržanije, sa nešto manje epiteta, opozicionim koalicijama čestitao je i Milorad Dodik.

A jutro u Banjaluci osvanulo je svježe baš kao i crnogorska opoziciona rečenica. Pobjeda se do kasno slavila i na ulicama Istočnog Sarajeva i Banjaluke uz zastave Srbije.

Anketa u Banjaluci:

– “Vrijeme je da ode ta tiranija, da se oslobodi narod, da Crkva diše – da radi svoj posao. On je sve opljačkao, samo sebi i u svoje džepove.”

– “Super.”

– “Meni je drago što je nakon toliko godina posebno zbog represije nad narodom u Crnoj Gori kojji se izjašnjava kao pravoslavni i prosrpski orijentisan.”

Anketa u Sarajevu:

– ”Biće isto, kao i kod nas. Lijepi naš Tito. Laka mu zemlja bila.”

– “Bio sam za Đukanovića, naravno.”

– “Moja želja je da pobijedi ona opcija koja će biti najbolja u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom”.

Predstavnici stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine prvenstveno čestitaju na izlaznosti i fer izborima. Poruka je ista – Crna Gora mora nastaviti trasiranim putevima.

Gospodin Đukanović je lider i mora pokazati otvorenost i spremnost, a to sam sinoć na neki način i prepoznao, da će i kao predsjednik države ponuditi mandat. Vjerujem da će sa svojim ličnim autoritetom učestvovati u izgradnji neke šire koalicije da to ne bude nategnuta većina sa jedim glasom više u Skupštini Crne Gore”, istakao je Asim Sarajlić, delegat u Domu naroda BiH (SDA).

“Izuzetno je bitno da Crna Gora nastavi prozapadni proevropski, proNATO put. To je bitno ne samo za Crnu Goru nego i za Bosnu i Hercegovinu jer sve što se dešava u regiji čak i u Crnoj Gori koja je najmanja od naših susjeda prenosi se u BiH”, naveo je Damir Arnaut, poslanik u Parlamentu BiH (Naša stranka).

Očekujem da će se stanje konsolidirati i da će se vrlo brzo formirat vlast. Mislim da je Crna Gora neupitno na evrpskom putu, a već je I članica NATO saveza, tako da treba očekivati samo stabilnost”, komentarisao je Bariša Čolak, delegat u Domu naroda BiH (HDZ BIH).

Izborni dan protekao je mirno, ali o kampanji, lobiranjima i odjecima crnogorskog izbornog dana tek će se analizirati potezi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad