Tegeltija: Dogovoreno otvaranje granica za sve strane državljane

Vijesti 02. sep 202014:51 > 14:54
N1

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je da je na današnjem sastanku sa premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH (FBiH) Fadilom Novalićem usaglašeno da se granice BiH otvore za sve strane državljane koji do sada nisu mogli ući u zemlju, pod uslovom da imaju negativan test na virus korona koji nije stariji od 48 časova.

“Na taj način BiH je stvorila jednake uslove za sve drževe u svijetu, izuzev naših neposrednih susjeda, koji i dalje imaju povlašten položaj kada je riječ o ulasku u BiH”, rekao je Tegeltija novinarima nakon sastanka.

On je dodao da će vlade entiteta sa svojim zdravstvenim sektorima ove odluke potvrditi na svojim sjednicama.

“Nakon toga ćemo i mi na Savjetu ministara formalno usvojiti ovu odluku. To će biti u veoma kratkom vremenskom periodu”, istakao je Tegeltija.

Kada je riječ o razgovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama, Tegeltija je rekao da je donesena odluka da se otvori proces pregovora sa MMF-om, koji je bio blokiran prevashodno zbog pandemije.

“Očekujemo da misija MMF-a u oktobru bude u BiH. Smatramo da nam je poslije toga dovoljno dva mjeseca da usaglasimo novi aranžman sa MMF-om, koji je duže vrijeme blokiran”, rekao je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad