Upozorenje mladih iz Mostara: Porazna bi bila niska izlaznost

Vijesti 03. sep 202018:34 > 19:14
N1

U Mostaru je sve u znaku demokratskog procesa koji bi se trebao održati u decembru. O lokalnim izborima i tome šta očekuju nakon 20 decembra u gradu na Neretvi razgovaraju i mladi. U prvom planu je zapošljavanje, pošteniji konkursi i bolje obrazovanje.

Dvadesetčetverogodišnjak, Harun Šetka u decembru će prvi put imati priliku glasati na lokalnim izborima u svom gradu. Bit će to prilika za promjene na koje mostarski mladi čekaju godinama.

“Ja samo očekujem da izađe veliki broj mladih ljudi, sad kakvi će biti rezultati, to je pitanje, ali eto važno mi je da veliki broj mojih kolega izađe na izbore. Cilj mi je nekako da ih potaknem da izađu na izbore u decembru”, priča Šetka.

Porazno bi bilo, ističe, da sada kada se, nakon toliko godina ukazala prilika za demokratiju – izlaznost bude niska. Od kuće se, kaže Harun – ne može ništa postići.

“Mladi koji imaju posao, lakše im je, ali dosta mladih ljudi koji nemaju posao, teško im je, odlaze iz grada, u neki drugi grad u Bosni i Hercegovini ili u Evropi,. Volio bih da mladi dobiju šansu, da im na konkursima ne trebaju neke silne godine iskustva, pa da se tek onda zaposle”, navodi on.

U moru problema mladi Mostara kao jedan od najvećih ističu podijeljenost, koja je glavna poveznica sa gradom na Neretvi godinama unazad. Decembarski izbori su, kažu, prilika za novu sliku ovog grada.

“Ima dosta toga, podijeljenost grada, ekologija… Ovo je grad koji ima previše potencijala, a malo koristimo taj potencijal koji imamo. A izbori su važni jer biramo ljude koji će nas voditi, mi smo ti koji odlučujemo o toj sferi života”, ističe Faris Čolić.

A u toj novoj, sferi života – mladi kažu mora biti bolje. Mijenjali bi sve, od izgleda mostarskih ulica, uslova na konkursima, a najvažnije je promijeniti i više uložiti u sistem obrazovanja.

“Više prilika i mogućnosti za mlade ljude, što kroz neformalno i visoko obrazovanje, dakle formalno i generalno kroz edukaciju i radne prakse. To je jedan od problema sa kojima se mladi suočavaju, iako studenti završe ili studiraju, na kraju ne znaju kako da primjene i usavrše svoje znanje, eto to je nešto što bih ja promijenila”, poručuje Adina Halilović.

O opciji otići iz Mostara ili ostati kažu…

“Ostati, uvijek”.

“Ja ću sigurno uvijek ostati u Mostaru, nisam nikad razmišljao o odlasku”.

No, sve više je onih koji tako ne razmišljaju, a univerzitetske sale i školske klupe sve su praznije. Kako bi se zadržali oni koji su već ostali ili se vratili oni koji su daleko otišli, mladi poručuju: 20. decembra – važno je glasati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad