Poziv na vakcinaciju protiv gripe

Vijesti 03. sep 202018:54 > 18:55
N1

Bliži se oktobar i period vakcinacije protiv sezonske gripe. Naučnici pozivaju na masovniju imunizaciju s ciljem očuvanja zdravstvenih sistema u sezoni koja je pred nama, kada se očekuje da će se spojiti korona virus i sezonska gripa. Provjerili smo kakva je situacija u državi.

Svjetska zdravstvena organizacija tokom pandemije korona virusa poziva sve zemlje na pojačanu imunizaciju protiv sezonske gripe.

“Zbog toga što će oni vjerovatno zajedno cirkulisati, što onda može komplikovati i generalno situaciju javno-zdravstvenu, a i na nivou jedne osobe može izazvati veće komplikacije jer je moguće da jedna osoba bude istovremeno inficirana i virusom gripe i virusom COVID-19”, ističe Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Nadležni u Bosni i Hercegovini poručuju da će nabaviti tek nešto više vakcina protiv sezonske gripe u odnosu na prethodni period, pa je tako u Federaciji BiH prije nabavljano 30.000, a sada će biti nabavljeno 40.000. Ono što je sigurno je da će vakcinacija biti obavljena do kraja oktobra.

“Ove godine će Federacija BiH pomoći s dodatnih 10.000 doza kako bismo mogli što bolje procijepiti te ugrožene skupine i starije dobne skupine, iznad 65 godina”, kaže Mia Blažević, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kada je riječ o procedurama nabavke vakcina one se u kantonima privode kraju.

“Mi se trenutno nalazimo u fazi potpisivanja ugovora sa proizvođačem, što znači da su u prethodnom periodu završene sve aktivnosti administrativnog tipa. Za područje Tuzlanskog kantona se nabavlja 5.500 doza vakcina, a bit će distribuirane putem ambulanti porodične medicine”, navodi Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog Kantona.

“Institut u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja obezbjedio je 20.000 doza koje će biti distribuisane u domove zdravlja, odnosno ambulante porodične medicine gdje će biti vakcinisani pacijenti koji su oslobođeni od plaćanja”, dodaje Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Građani koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu moći će da je, prema komercijalnoj cijeni koja još uvijek nije određena, prime u Institutu za javno zdravstvo RS-a. I u Federaciji BiH bit će osiguran određen broj tzv. “komercijalnih vakcina”. Za razliku od manjeg broja vakcina protiv gripe, Vlada FBiH najavila je kupovinu 800.000 vakcina protiv korona virusa.

“To je jako veliki broj doza, to je veliki obuhvat određene skupine stanovništva i to će biti zadovoljavajuće u ovoj situaciji kada svi trebaju vakcine”, zaključuje Šukrija Zvizdić, virusolog.

“Pratit ćemo glas nauke, glas Svjetske zdravstvene organizacije i insistirat ćemo da to svakako budu vakcine koje su provjerene, prošla testiranja, na određen način sigurna i imaju upotrebnu dozvolu od agencija za kontrolu lijekova”, kaže Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva .

S obzirom na činjenicu da je najavljeno da bi ova nabavka vakcina protiv COVID-19 koštala blizu 13 miliona konvertibilnih maraka postavlja se pitanje nije li to “luksuz” u vrijeme ekonomske krize no nadležni poručuju…

“Veća je ekonomska šteta kad nemamo vakcine i kad imamo COVID-19”.

Samostalno vakcine ne mogu riješiti epidemiju korona virusa, udruženo s epidemiološkim mjerama bi mogle. Na građanima je da čekajući vakcinu poštuju mjere u našem “novom normalnom”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad