Dragan Mektić za N1: Kome oni morališu? Slagala je i pokušava da prevari narod

Vijesti 04. sep 202010:15 > 10:31
N1

Dragan Mektić je optužio SNSD, da se njihovim ulaskom u vlast na nivou BiH naglo povećao broj migranata u zemlji, a predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać, je njega, Igora Crnadka i Mirka Šarovića optužila je da su dozvolili da u prošloj godini svega 15% budžetske rezerve BiH bude usmjereno u Republiku Srpsku. Na ove tvrdnje Mektić je odgovorio u programu N1.

“U koje projekte je otišlo to. Je li opravdano? U koje oni projekte ulažu. Je li Dodik rekao ako ne glasate za mene – nećete dobiti projekat nikakav. Kome oni morališu. Ona je slagala. Pokušava da prevari narod. To nije tekuća budžetska rezerva, nego je ona pri Ministarstvu finansija BiH i iz nje se sredstva mogu dodjeljivati na osnovu odluka Savjeta ministara”, kazao je.

Budžetom se dodijele mala sredstva predsjedavajućem Vijeća ministara i zamjenicima, koja oni mogu po svom nahođenju da podijele – pojasnio je Mektić.

“Nisam siguran je li to 200 ili 300 hiljada maraka i to se dijeli na Predsjedavajućeg i njihova dva zamjenika. Šarović je to u humanitarne svrhe dodijelio. a logično da od tih 300.000 tih dodijeljenih sredstava, logično je da 2/3 ode u FBiH, a 1/3 RS. šta je sporno?”, pitao je Dragan Mektić.

PROČITAJTE JOŠ

“Evo ja kažem Novaković-Bursać – šta je Savjet ministara uradio za osam mjeseci. Nijedan zakon nije predložio. PS BiH je postala besmislena institucija. Nemamo potrebe da se sastajemo”, izjavio je Mektić.

Komentarisao je Mektić i izbore u Crnoj Gori.

“Ne mogu da govorim ni da je dobro ni da je loše u smislu da je crnogorski narod iskazao svoju volju. Ja mogu da kažem da bi bilo dobro da se očuva mir, stabilnost i da dođe do demokratske tranzicije vlasti. Poremećaj odnosa u regionu se odražva i na BiH. Pobijedila je opozicija, i nadam se da je krenuo razvoj svijesti kod građana i da će shvatiti da režime treba rušiti. Mi imamo režim i u RS i na nivou Bih, da tri lidera odlučuju o sudbini svakog čovjeka u ovoj državi. Takvi režimi ne donose ništa dobro, rade protiv interesa vlastitog naroda, bogate se, kradu novac. Nadam se da će to iz Crne Gore krenuti na region i BiH”, poručio je Mektić, zastupnik SDS-a u PS BiH.

Rekao je i kako bi lokalni izbori u BiH trebali bi da donesu nagovještaj promjena.

“To su samo lokalni izbori. Građani će odlučivati o novim ljudima i novoj vlasti koja će se baviti lokalnim problemima. Mislim da je ovo krenuo jedan proces koji će svoje rezultate dati za dvije godine na opštim izborima”, poruka je Mektića.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad