Poruka Evropske unije o premještanju ambasade BiH u Jerusalim

Vijesti 07. sep 202016:17 > 19:04
Pixabay

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputio je prijedlog kolegama u ovoj instituciji o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. Brzo su mu odgovorila druga dva člana Predsjedništva. Inicijativa je politikantska i populistička i neće biti tema na sjednici. I poruke iz Evropske unije su jasne, poput onih upućenih Srbiji i Kosovu nakon sporazuma potpisanog u Bijeloj kući 4. septembra.

“Ako nam je baš stalo do američke podrške, zašto i mi ne bismo uradili isto”, pitao se ili konstatovao za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik, a onda uputio i prijedlog kolegama u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za odlučuvanje o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

“Zgodna je prilika jer dolazi Palmer u srijedu pa ću mu reći da smatram veoma važnim za BiH da premjestimo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. To bi značilo i za Amerikance i za Izraelce, a ako predsjednik SAD-a na tome insistira, onda gdje ćete bolju i direktniju stvar da dođete do njega”, zaključuje Dodik.

Licemjerno je Dodikovo zalaganje, kao čovjeka sa američke crne liste, za američke interese – promptna je reakcija njegovog kolege iz državnog Predsjedništva.

“Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čovjeka u Bosni i Hercegovini koji je više protiv američkih interesa. Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče”, poručuje Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dodikovu inicijativu ocijenio je politikantskom rekavši da uopšte neće biti tema na sjednici.

“BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija. Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a”, ističe Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH .

Iz EU stižu jasne poruke – politika o preseljenju ambasada u Jerusalim nije se mijenjala. Svako poduzimanje koraka suprotnih stavu Evropske unije ozbiljno je zabrinjavajuće, poručio je portparol Evrospke komisije.

“Evropska unija je u više navrata ponovila naše opredjeljenje za pregovore i rješenje po modelu dvije države u okviru kojeg treba pronaći i konačno rješenje za mnoga pitanja, a Jerusalim je jedno od njih. U zaključcima Evropskog vijeća iz 2017. šefovi država i vlada su ponovili da se stajalište EU o statusu Jerusalima ne mijenja. Jasno smo poručili da se kroz pregovore mora naći rješenje za Jerusalim kao glavni grad obje zemlje Izraela i Palestine. Kako su Srbija i Kosovo odlučili i ocijenili da je evropski put o strateške važnosti za njih, EU očekuje da se ponašaju u skladu s ovim stajalištem kako njihova evropska budućnost ne bi bila ugrožena. Srbija već pregovara o priključenju EU i od nje se očekuje da se progresivno priklanja ovom stajalištu prema trećim zemljama”, kaže Peter Stano, portparol Evropske komisije

Na dio sporazuma potpisanog 4. septembra u Bijeloj kući reagovao je i generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije rekavši da će Palestina prekinuti odnose sa bilo kojom zemljom koja premjesti ili otvori ambasadu u Jerusalim pozivajući sve države da se pridržavaju međunarodnog prava. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad