Saeb Erakat za N1: Očekujemo da se BiH ponaša u skladu sa međunarodnim obavezama

N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputio je prijedlog o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Sopstvenu inicijativu Dodik je obrazložio visokim interesom Sjedinjenih Američkih Država, slijedeći politiku Srbije nakon sporazuma potpisanog 4. septembra u Bijeloj kući.

VEZANE VIJESTI

“Zgodna je prilika jer dolazi Palmer u srijedu pa ću mu reći da smatram veoma važnim za BiH da premjestimo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. To bi značilo i za Amerikance i za Izraelce, a ako predsjednikAmerike na tome insistira, onda gdje ćete bolju i direktniju stvar da dođete do njega”, izjavio je Milorad Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na odgovor kolega iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije čekao dugo. Inicijativa je politikantska i populistička poručio mu je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Šefik Džaferović je izjavio da to neće biti moguće, a Željko Komšić je Dodikovo zalaganje za američke interese – ocijenio licemjernim.

Za N1 je reagovao i Saeb Erakat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, rekavši da premještanje bilo koje ambasade u Jerusalim nije doprinos miru.

“Premještanje bilo koje ambasade u Jeruzalem nije samo kršenje obaveze ove zemlje prema međunarodnom pravu, već napad na svjetski poredak zasnovan na pravilima i podrška da se nastavi kršenje ljudskih i nacionalnih prava palestinskog naroda. Ovo nije doprinos miru, već tvrdokornim desničarskim populistima koji predstavljaju prijetnju svjetskom miru i sigurnosti. Očekujemo da se Bosna i Hercegovina ponaša u skladu sa svojim međunarodnim obvezama i dugogodišnjim zalaganjem za međunarodno pravo, rezolucije UN-a i prijateljstvo s palestinskim narodom”, izjavio je Erakat za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad