Saradnja sa IFES-om, unatoč odluci NSRS-a, biće nastavljena

Vijesti 07. sep 202018:51 > 18:52
N1

CIK BiH i IFES godinama sarađuju. Od 2001. godine pa do danas realizirani su različiti oblici saradnje CIK-a i ove Međunarodne fondacije za izborne sisteme. IFES je institucija koja je do sada radila i sarađivala sa 145 država svijeta. Među tim državama su i Srbija i Crna Gora.

Memorandum o razumijevanju između CIK-a i Međunarodne fondacije za izborne sisteme odbio je potvrditi Milorad Dodik, a NSRS odlučila da je destruktivna za ovaj entitet.

U njemu se kaže kako će IFES nastaviti pružati pomoć CIK-u na zahtjev i sukladno raspoloživim resursima, a s fokusom na izgradnju kapaciteta i podizanja svijesti, unaprjeđenja normi, standarda, obaveza i načela koje je Bosna i Hercegovina potpisala i prihvatila.

Jer to je ono što IFES radi, daje podršku razvoju kapaciteta državnih izbornih komsija po različitim pitanjima. I ta saradnja, unatoč odluci NSRS-a, biće nastavljena – poručuju iz CIK-a BiH.

“IFES djeluje u BiH od prvih poratnih izbora kada je djelovao u okviru OSCE-a, a nakon toga je vrlo živo surađivao sa izbornom administracijom jer je radio na jačanju kapaciteta izborne administracije. Ne stoji da je to neka nova aktivnost, nova suradnja”, navodi Željko Bakalar, prvi čovjek CIK-a.

Memorandum o razmijevanju nema karakter međunarodnog sporazuma. Prema zakonu on samo podliježe formalnoj saglasnosti Predsjedništva. Naime, poseban segmet u okviru međunarodne saradnje Centralne izborne komisije BiH su bilateralni odnosi. Do sada nisu problematizirani, iako su Memorandumi o saradnji potpisani sa značajnim brojem institucija drugih država od Rusije, Turske, Albanije, Bugarske, odnosno Misijom OSCE-a u BiH.

Memorandum samo govori o jačanju suradnje između IFES-a i CIK-a po mnogim pitanjima. Suština je kako je IFES međunarodna zaklada za izborne sustave u preko 145 zemalja svijeta. Djeluje u svim zemljama regiona, pomaže jačanju izborne administracije, radi na pitanjima povećanja povjerenja građana u sam izborni sustav i izborni proces.

Unatoč navodima Milorada Dodika kako iza IFES-a stoje snage koje podržavaju opoziciju, treba podsjetiti kako je riječ o vjerovatno najuglednojoj međunarodnoj organizaciji koja se bavi izbornim procesima. U njoj se nalazi jednak broj predstavnika i demokarata i republikanaca, odnosno međunarodnih članova koji su nerijetko i bivši predsjednici država, premijeri, eksperti. Finansira se kroz evropske fondove, ali i razvojne agencije – primjerice Kanade, Švicarske, Velike Britanije…

Više detalja u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad