Nešić: Skandalozno ponašanje Mirze Pašića

Vijesti 08. sep 202010:51 > 10:54
N1

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je danas pisano poslaničko pitanje ministarki inostranih poslova BiH Biseri Turković u kojem je od nje zatražio odgovore u vezi skandaloznog ponašanja Mirze Pašića, ministra savjetnika u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

”Očekivao sam da se gospođa Turković javno ogradi od govora mržnje i širenja nacionalne netrpeljivosti, te kaže da je pokrenula disciplinski postupak. Pošto to nije učinila, primoran sam da joj se pisano obratim jer ovakvo ponašanje je nedopustivo”, kaže Nešić.

U pisanom pitanju Turković, on je pitao sljedeće:

”Da li Vam je poznato da su brojni domaći i mediji u regionu 5.septembra objavili vijest da je službenik MIP-a BiH Mirza Pašić, ministar savjetnik, na svom Linkedin profilu objavio poruku u kojoj proklinje Bošnjake koji sa Srbima prave savezništva ističući da ”na taj način svoj narod vode u smrt”, te iznio stavove u kojima se šire nacionalna netrpeljivost i mržnja, i šta Vi o tome mislite!?

– Da li ste i koje mjere ste poduzeli da ovakvo ponašanje, kojim se nanosi velika šteta i samom Ministarstvu na čijem ste čelu, bude sankcionisano? Da li ste pokrenuli disciplinski postupak, i ako niste – zašto niste?

– Da li ćete kao ministar i najodgovornije lice u Ministarstvu podnijeti krivičnu prijavu protiv gospodina Pašića jer je izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti krivično djelo iz KZ BiH za koje je predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora?”, saopšteno je danas iz DNS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad