Sastanak Nenadić – Skaka: Ključna tema Zakon o lokalnoj samoupravi

Vijesti 08. sep 202013:43 > 13:47
Anadolija

Delegacije Grada i Kantona Sarajevo, predvođene gradonačelnikom Abdulahom Skakom i premijerom Mariom Nenadićem danas su održali, kalo su naglasili, veoma konstruktivan sastanak na kojem je jedna od ključnih tema bio novi kantonalni Zakon o lokalnoj samoupravi.

Prema riječima gradonačelnika između aktuelne Vlade KS i gradske administracije vlada pozitivna i kvalitetna energija te su imali još jedan u nizu uobičajenih sastanaka.

“Dnevni red bio je zaista interesantan, preko 15 tačaka o kojima smo razgovarali, a možda jedna od najvažnijih je Zakon o lokalnoj samoupravi, koji je trenutno u izradi i za koji je Grad Sarajevo jako zainteresiran, jer je pitanje rješavanja nadležnosti onoga čime će se baviti u budućnosti i Grad Sarajevo i lokalne zajednice u Sarajevu. Bilo je riječi o izgradnji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, koji dugo čeka da se krene u realizaciju tog važnog projekta. Ono što je za nas bilo interesantno je i pitanje upravljanja Trebevićem, kao jednim od najvećih parkova prirode u Gradu Sarajevu“, kazao je Skaka.

Premijer Kantona Sarajevo dodao je da smatra da su sastanci sa gradskom administracijom skoro svakih mjeseca dana dobra praksa koja je uvedena.

“Razgovarali smo o potrebi usaglašavanja određenih projekata s obzirom da smo u svi u pripremi nacrta budžeta za narednu godinu. Tako da smo mi iz Kantona Sarajevo iskoristili priliku da skrenemo pažnju na čitav niz važnih projekata. Ustvari smo kratko prezentovali projekte koji se odnose na izgradnju I i IX transverzale, južne longitudinale, XII transverzale“, pojasnio je Nenadić i nastavio:

“Puno smo razgovarali o projektima kulture, o potrebi da se konačno krene sa pripremom i izgradnjom Muzeja Ars Aevi. Išli smo čak do te mjere da spomenemo kako bi bilo najbolje u uslovima pandemije i potpuno promijenjenim uslovima u odnosu na prethodne godine organizirati doček Nove godine.“

Nenadić je istakao da su dogovorili da će u narednim danima putem nadležnih institucija u Gradu Sarajevu vidjeti kako na najadekvatniji način pristupiti rješavanju infrastrukturalnih projekata na Trebeviću, od pokretanja projektne dokumentacije za obnovu bob staze, preko infrastrukture puteva, do mobilijara.

Definitivno je najzanimljivija tema sastanka bio Zakon o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, jer se aktuelna gradska administracija zalaže da se u budućnosti gradonačelnik glavnog grada BiH bira direktno na izborima.

“Svjesni smo da će se vjerovatno morati raditi i par amandmana na Ustav Kantona Sarajevo kako bi se ova pitanja definitivno i riješila. Najvažnije pitanje jeste riješiti odnose između kantona, grada i općina, jer znamo da je Kanton Sarajevo veoma specifičan i da ima za razliku od drugih kantona Federacije BiH jedan nivo vlasti više. U toliko je veoma zahtjevan posao podijeliti nadležnosti između kantona, grada i svake od općina“, naglasio je Nenadić i najavio da će radna grupa koja će biti sastavljena od predstavnika kantona, grada i općina u narednom periodu raditi na pripremi novih propisa.

Skaka je istakao da je iz uloge Grada Sarajeva ključna stvar pitanje izbora gradonačelnika.

“Ono za šta se zalaže ova administracija je da izbor gradonačelnika Grada Sarajeva bude na direktnim izborima i da ga prate izbori na lokalnom nivou. To nije popularna tema u ovom predizbornom periodu, međutim ova administracija Grada Sarajeva, a vidimo i Kantona Sarajevo, zainteresovana je da se ovo kompleksno pitanje riješi. Ono što je također jako važno je i pitanje teritorijalne zastupljenosti grada. Mi iz grada smatramo da Ilidža pod obavezno mora biti dijelom grada, a tu se razmišlja da i Vogošća bude dijelom Grada Sarajeva“, objasnio je Skaka.

Gradonačelnik je na kraju najavio da postoji mogućnost da će Grad Sarajevo doček Nove 2021. godine organizovati na online platformi. Dodao je da će konačna odluka biti donesena u oktobru, ali i da je prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji realno da masovnih javnih okupljanja neće biti do kraja godine, pa samim tim ni organizovanog javnog dočeka 2021.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad