Već zabilježeni slučajevi zaraze učenika i nastavnika

Vijesti 08. sep 202017:24 > 18:52
N1

U Bosni i Hercegovini 304 nova slučaja zaraze, preminulo je najmanje pet osoba. Opasnost još nije prošla, ne smije se pretjerano opuštati dok ne bude dostupno sigurno cjepivo, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Prijetnja po zdravlje, ekonomski gubici, promjene u načinu života, nova pravila u školama, sve to stiglo nam je sa virusom Covid-19.

Anketa:

“Nosimo masku u školi na hodniku, u učionici ne nosimo, osim kad pričamo. Kad pričamo moramo staviti. U razredu nas je 16, to je pola odjeljenja i časovi traju po 20 minuta”.

“(Kada je u pitanju gradivo, koliko se može preći za 20 minuta?) Malo, prije je čas trajao 45, ovo je upola manje. (Kako se nadoknadi?) Online nastavom poslije škole i pročitamo u knjigama šta nam zadaju”.

“Napornije je, čas traje 20 minuta i ne možemo ništa shvatiti za to vrijeme”.

Već u prvoj sedmici ove školske godine zabilježeni su slučajevi učenika i nastavnika pozitivnih na virus korona. Međutim, to nije razlog za obustavljanje nastave i zatvranje škola, poručuju nadležni.

“Same te situacije se jako brzo rješavaju u smislu identifikacije učenika, njihovo testitranje, izolacija određenog broja učenika i nastavnika koji su bili u kontaktu”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

Brojni penzioneri suočeni su sa strahom od predstojećeg perioda jer se očekuje sezona virusa gripe i spajanje sa postojećim korona virusom.

Anketa:

“Čovjek ima uvijek dozu straha, mi smo u godinama nama je i obična gripa dovolja”.

“Sigurno da postoji određena doza straha, vodimo računa o distanci, nosimo maske gdje ima više ljudi”.

Entitetski i kantonalne nadlžne institucije su u procesu nabavki vakcina protiv gripe. Epidemiolozi apeluju na rizične kategorije, među kojima su: penzioneri, hronični bolesnici, zaposleni u javnom prevozu, zdravstvu,…, da se vakcinišu i upozoravaju da je to najbolja prevencija.

Na predstojeće dane upozoravaju i iz Svjetske zdravstene organizacije.

“U Bosni i Hercegovini raste broj zaraženih, ali u posljednje vrijeme vidim da se stabilizovala situacija, međutim nemojmo zaboraviti da nam stiže influenca, virus gripe”, podsjećaju iz Kancelarije SZO-a za BiH.

Delegacija SZO-a koja je danas posjetila UKC RS ocjenila je da su na vrijeme preduzete adekvatne mjere i da je izbjegnut kolaps u zdravstvu. U ovoj zdravstvenoj ustanovi od početka pandemije do danas liječeno je 155 teško oboljelih pacijenata, a od tog broja uspješno su odvojena od respiratora 73 pacijenta. Stopa preživljavanja je blizu 50 odsto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad