Bodo Weber za N1: Spin Dodika i kontraspin Komšića

Vijesti 08. sep 202018:25 > 18:33
N1

Bodo Weber, njemački stručnjak za Balkan, izjavio je da su reperkusije sastanka Avdulaha Hotija, Aleksandra Vučića i Donalda Trumpa koje su se desile u Bosni i Hercegovini zahtjevima Milorada Dodika i Željka Komšića zapravo samo spin i kontraspin. Weber je ocijenio da je sporazum koji su akteri potpisali u Bijeloj kući "zapravo neobavezujući sporazum koji to nije."

Rekao je da su dešavanja u Bijeloj kući od prošlog petka zapravo samo Trumpovi lični politički interesi, ali nisu interesi ni Srbije, ni Kosova ni njihove budućnosti u EU.

“Ako Biden pobijedi – sporazum će ući u istoriju. Ostaje obaveza koju su potpisali Vučić i Hoti. MOžda će prije doći do uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela. Pomjeranje ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem je suprotnost sa integracijama Srbije u EU, kao i to da Kosovo otvara ambasadu u Jerusalemu. Sve se to kosi sa interesima Kosova i Srbije unutar EU”, rekao je Weber.

VEZANE VIJESTI

O tome šta se dešavalo u Washingtonu se može spekulisati na osnovu slika. Weber je kazao i to da je Vučić bio iznenađen, te da se stiče dojam da Vučić nije vidio konačnu verziju dokumenta, tačku ili datumsku odrednicu.

“Sve u svemu – epizoda pokazuje da pismo namjere koje su potpisali Hoti i Vučić su u interesu Trumpa, a ne Kosova i Srbije”, dodao je sagovornik N1 u Danu uživo.

Najava Dodika da traži izmiještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem je samo Dodikov spin prema njegovom mišljenju.

Koristi se šum između Brisela i Washingtona

“To je prvenstveno klasičan Dodikov spin i pokušaj da iskorištava tu neuračunljivu Trumpovu politiku. Sumnjam da će imati efekat. Sjećamo se Dodikovog dokumenta kojeg je predao Vučiću o navodnom kršenju Dejtona. Vidjeli smo da nije bilo ni govora o tom dokumentu, sumnjam i da ga je Vučić predao. I ovo je politički spin koji nema izgled da uspije”, rekao je Weber.

S druge strane, Željko Komšić je zatražio da Predsjedništvo BiH razmatra priznanje Kosova kao nezavisne države.

“U isti koš bih to stavio. Dodik zna da ne može uspjeti, Tako i Komšić zna to. Ništa se ne mijenja situacija Srbije prema Kosovu o priznanju. Neće se mijenjati do sveobuhvatnog sporazuma koji će morati imati i priznavanje Kosova od Srbije. Klasičan kontraspin i propaganda Komšića”, rekao je Weber.

Njegovo mišljenje je i to da je utjecaj SAD-a na Balkanu ograničen, te da BiH nije u žiži interesovanja Trumpa i njegove administracije. Iako Matthew Palmer dolazi u Sarajevo – Weber tvrdi da nije vrijeme za ozbiljne inicijative, pogotovo ne dva mjeseca prije predsjedničkih izbora u SAD-u – gdje se ne zna ko će biti predsjendik i ko će biti administracija.

#related-news_0

Weber je ocijenio da politički lideri na Balkanu koriste šum u komuikaciji između Brisela i Washingtona, ali da to po njih ima samo kontraefekte.

“Sebična politika Trumpove administracije stavlja Kosovo i Srbiju u podređen kolonijalni odnos, premještanje ambasade je jedna od njih, onda odnosi Srbije i Rusije, Srbije i Kine. Nije to u interesu danje politike Srbije”, rekao je Weber.

Komentarišući rezultate izbora u Crnoj Gori – Weber je naveo da su građani vidjeli da se može desiti promjena vlasti, ali također da se može vidjeti i antizapadna percepcija kod pobjednika izbora.

#related-news_0

“Koalicija je šarolika, pobijedili su zbog jedinstva protiv autokratske vladavine Đukanovića. Imamo situaciju da DF promijeni svoj kurs i postane umjeren ili će se ta koalicija brzo raspasti i postat će marginalna stranka”, rekao je Weber.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad