Karačić: Šta sadrži inicijativa za izradu socijalne karte najugroženijih građana

Vijesti 09. sep 202009:20 > 09:37
N1

Karolina Karačić na sjednici Općinskog vijeća Centar podnijela inicijativu za socijalnu kartu najugroženijih građana Kantona Sarajevo ispred socijaldemokrata BiH. Gostujući u Novom danu pojasnila je šta sadrži inicijativa i kako je sve zamišljeno

Karačić je kazala da je incijativa dobila podršku oppćinskih vijećnika.

“Uputili smo je ka kantonalnoj skupštini i Ministarstvu za rad, raseljene osobe i izbjeglice. Nadamo se da će u Skupštini i Ministarstvu ozbiljno shvatiti ovu našu incijativu”, kazala je.

Navodi da je rad na socijalnoj karti aktuelan nekoliko godina.

“Međutim, to još uvijek nije finaliziran i smatrali smo da mi potaknemo taj rad. Kao što mislim da sva vijeća općinska bi trebali da svoje incijative šalju i da potiču. Socijalno pitanje u našem kantonu i našoj državu BiH je jedno zanemareno pitanje”, istakla je.

Podsjeća da je došla i preporuka Evropske komisije za socijalno isključene građane.

“Da mi socijalnu politiku moramo usklađivati prema stečevinama Evropske unije ukoliko želimo da dobijemo status kandidata. To je i cilj naš i mi to moramo uraditi kako bismo ušli u tu porodicu Evropskih zemalja”, kazala je.

Karačić smatra da će incijativa imati odjeka u Skupštini KS.

“Prije svega što mi moramo da suočimo sa tim socijalnim pitanjem. To je jedno od najvećih pitanja u našoj državi. Zbog pristupa EU, a i zbog naših građana koji su zaista u stanju teške potrebe”, pojasnila je.

Tvrdi da bi socijalna davanja trebala biti objedinjena na nivou kantona, jer trenutno svaka općina to radi za svoje građane.

“Da svi građani koji imaju socijalnu potrebu budu jednako tretirani”, istakla je.

Prema njenim riječima, ova inicijativa za izradu socijalne karte bi bila prvi korak kako bi se socijalna politika u BiH u skladu sa socijalnim potrebama građana, a ne u skladu sa statusima.

“Da ne kažem u skladu sa političkim opredijeljenjem ili nacionalnom pripadnošću, što je zaista neprihvatljivo”, kazala je.

Pojasnila je da socijalna karta zapravo skup statističkih podataka o domaćinstvima.

“Skup svih njihovih vrijednosti koje ona u datom trenutku imaju – materijalnih i nematerijalnih. U socijalnoj karti se evidentira brojnost domnaćinstva, zatim njihova radna sposobnost, obrazovna karakteristika, sve njihove materijalne i nematerijalne vrijednosti. Također se prati njihov rast, odnosno dobivanje tih materijalnih vrijednosti, gubljenje posla. To je jedna baza podataka koja bi služila da bi se utvrdio stepen siromaštva građana”, kazala je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad