Dodik u Istočnom Sarajevu: Ovo je za nas dan tuge…

Vijesti 09. sep 202013:04 > 13:09
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, rekao je danas da je sastanak s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, bio ''dobar'', a potom je u obraćanju ispričao detalje ovog susreta. Kazao je da je ''ovo dan tuge'' zbog godišnjice početka ''NATO agresije''.

On je u obraćanju javnosti rekao da na sastanku ukazano na potrebu daljeg partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

”Danas konferencija za štampu je posvećena aktivnostima u Predsjedništvu, prije svega sastanku s Palmerom. Mislim da je to bio jedan dobar sastanak u kojem je predstavnik State Departmenta ukazao na potrebu patnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine”, ispričao je Dodik.

Potom je dodao da će biti pokrenute aktivnosti oko obilježavanja godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

”Razgovarali smo o nekoliko važnih tema, a prva je priča bila o obilježavanju 25 godina Dejtona u kojem su SAD održale značajnu ulogu. Sačinjen je jedan program obilježavanja 25. godišnjice. U svakom slučaju, trebalo bi pristupiti određenim stvarima vezanim za taj program. Vidim da je smisleno i politički potpuno ispravno, da izjava Predsjedništva treba da sadrži saglasnost Predsjedništva o prestanku mandata visokog predstavnika koji ovdje ničemu ne služi. Ne bježim od toga da se izrazi pijetet svim stradalim žrtvama i da se u tom pogledu kroz tu izjavu pokušaju odbaciti razne spekulacije koje su često prisutne, a to je kako kvalifikovati sukob. Dejtonski sporazum je to kvalifikovao kao tragičan sukob i mislim da je to adekvatno”, naglasio je u današnjem obraćanju član Predsjedništva iz Republike Srpske.

Dodik je govorio i o godišnjici početka, kako je rekao, ”NATO agresije” u Bosni i Hercegovini

”Ovih dana se obilježava i početak NATO agresije ovdje u Bosni i Hercegovini u kojem su stradali i civili. NATO bombardovanje je počelo na bazi lažnih informacija o Markalama. To je bila nepotrebna akcija koja je svrstala NATO na jednu stranu u ratu i to bombardovanja sa osiromašenim uranom koji ostavlja trajne posljedice na sve ljude u Bosni i Hercegovini. Na današnji dan počelo je to sramno bombardovanje NATO-a koje je učinilo značajan broj civilnih žrtava i stradanja djece. Mi nemamo nijednog razloga niti bi bili ljudi kada bi zaboravili tako jedan sramni čin. Činjenica je da u FBiH slavodobitno obilježavaju, a da je ovo za nas dan tuge govori o tome da se ta tema nije skinula s dnevnog reda’‘, dodao je on.

‘Sada je na dnevnom redu neka priča o komisiji za integracije s NATO-om, ta komisija neće biti formirana. Može biti formirana komisija za saradnju sa NATO-om. Razgovarano je i o temi koja je važna, a to je pitanje trgovine ljudima”, poentirao je on.

Dodik se zahvalio Komšiću za inicijativu o pokretanju aktivnosti za priznanje Kosova jer je, kako je kazao, dobro da se definiše stvar i donese odluka. Govorio je i ostalim aktuelnim temama.

Otkrio je da će sjednica Predsjedništva biti održane u naredni četvrtak (redovna i dvije vanredne). Rekao je da očekuje da će na dnevnom redu biti sva ova pitanja ponovivši stav da je sastanak s američkom delegacijom bio dobar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad