Dodik: Dobro je da konačno razmatramo priznanje Kosova, glasat ću protiv

Vijesti 09. sep 202014:42 > 15:50
N1

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će na sjednici Predsjedništva glasati protiv priznanja Kosova i da će, ako bude preglasan od druga dva člana, staviti veto na tu odluku.

Inicijativa Komšića za priznanje Kosova je potpuno legitimna, ne vidim problem da to bude tema na Predsjedništvu BiH i ja ću glasati protiv i stavit ću veto ako budem preglasan”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je kazao da smatra da je dobro da konačno bude razmatrano pitanje o tome da li BiH priznaje nezavisnost Kosova, jer će konačno postojati jedna, institucionalna odluka o priznanju ili nepriznanju Kosova.

Dalje je naveo da smatra da će druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasati protiv njegove inicijative da se iz Tel Aviva u Jerusalem izmjesti ambasada BiH u Izraelu.

Dodik je rekao da je inicirao da se Predsjedništvo BiH izjasni i o njegovoj inicijativi o uključenju BiH u “mali Šengen”, ocijenivši da bi to bilo pozitivno za BiH.

O svim ovim temama, Predsjedništvo BiH raspravljat će na sjednici zakazanoj za 17. septembar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad